Júliusban áll fel az új közfelügyeleti hatóság

A testület a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzéséért felel

MH/MTI – 2016.02.15. 15:34 –

A tervek szerint idén júliusban áll fel az új közfelügyeleti hatóság, amely a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzéséért felelhet, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán egyeztet majd az új hatóság felállításáról az érintett pénzügyi szervezetekkel - közölte az NGM hétfőn.

Az új közfelügyelet koncepciójának és részletszabályozásának kidolgozása az érintett pénzügyi szervezetek képviselőinek bevonásával történik, a tárca számít a számviteli- és az adószakma segítségére, a tisztességes pénzügyi szakemberek tudására és tapasztalatára - tették hozzá. 

Az adótanácsadók egyesülete nem ért egyet
A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete továbbra sem tartja jó megoldásnak az új közfelügyeleti hatóság bevezetését, Zara László elnök szerint megalapozatlan elképzelésről van szó, létrehozása csak a bürokráciát növelné.
Zara László elmondta: nem tudnak azonosulni az NGM közleményében foglaltakkal, a NAV ugyanis eddig is kellőképpen ellenőrizte a vállalkozásokat, ezért nem látják szükségét, hogy erre egy új hatóság jöjjön létre. Az új hatóság bevezetését nem indokolja a brókerbotrány sem, mert abban külső könyvelők nem voltak érintettek.
Problémásnak tartják, hogy nem lehet tudni, milyen körben ellenőrizne a minisztérium. A mintegy 40 ezer regisztrált mérlegképes könyvelőt, a könyvvizsgálókat és adótanácsadókat egybeszámítva 55-60 ezer regisztráltról van szó, őket vagy a cégeiket kellene ellenőrizni. Nem lehet tudni azt sem, kiterjedne-e az ellenőrzés azokra, akik regisztráltak, de egy cég saját apparátusában dolgoznak - jegyezte meg.
Zara László az elképzelést megalapozatlannak nevezte, ami csak a bürokráciát növelné. 
Kiemelte: azzal egyetértenek, hogy a könyvelői és adótanácsadói szakmának tisztulnia kell. Ennek érdekében a szakmai továbbképzések, szakmai szervezetek felé kellene terelni azokat, akik még nincsenek benne ebben a körben - mondta Zara László. Nem a kötelező tagságra gondolnak, azt végképp nem szeretnék, ha akár a könyvelő, akár az adótanácsadási szakmában kötelező kamarai szintű szerveződést írnának elő - fűzte hozzá. 

Kiemelték: a közfelügyelet a könyvelőket, az adótanácsadókat, az adószakértőket, az okleveles adószakértőket és a könyvvizsgálókat ellenőrzi majd. A kritikus területeken folyamatos szakmai felügyeletet biztosítana, célzott ellenőrzések és megfelelő szankciók alkalmazásával. Mindezt nem a Magyarországon működő 800 ezer vállalkozás szintjén tenné, hanem az őket kiszolgáló szakemberek körében, akik döntéseikkel, munkájukkal meghatározzák a pénzügyi beszámolást, és a bevallásokat - írták.
Arra is rámutattak, hogy az államnak kötelessége gondoskodni azokról a vállalkozókról, akik pénzügyi szakemberek (könyvelők, adótanácsadók) munkáját veszik igénybe, hogy mindig megbízható minőségű munkát kapjanak a szakértőktől. Az NGM közfelügyeleti funkcióinak kiterjesztése éppen ezt a célt szolgálja.
Az NGM szerint az új közfelügyelet felállítása üzenetértékű lépés lenne a pénzügyi beszámolókba vetett bizalom helyreállítása, megerősítése érdekében. Feladata lenne többek között olyan specifikus szabályok (szakmai standardok, hivatásrendi szabályok) megalkotása, amelyek elősegítik a rendeltetésszerű joggyakorlást.
Hangsúlyozták: a cél az, hogy a vállalkozásoknak segítséget nyújtó könyvelők, könyvvizsgálók és adótanácsadók minden esetben szabályszerűen és etikusan járjanak el. Az NGM véleménye szerint az  adócsalások és a pénzügyi visszaélések szoros kapcsolatban vannak a jelenleg hiányos pénzügyi és az adószakmai ellenőrzéssel. Az állami felügyeleti funkciók megerősítése így a feketegazdaság visszaszorítására tett legfontosabb lépések egyike lehet - jegyezte meg közleményében a minisztérium.