Határokon átívelő kapocs a család

Aranylakodalmas házaspárokat köszöntött a nagycsaládosok egyesülete

Jobbágyi Zsófia – 2016.02.15. 01:24 –

Csak az az ország lehet erős, amely családokra épül – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök levelében, amelyben a Parlamentben összegyűlt több száz családnak üzent. A házasság hete eseményén Soltész Miklós egyházügyi államtitkár arról beszélt, Európa értékválságban szenved, ezért „szükség van azokra, akik merik vállalni a házasságot”.

Aranylakodalmas 20160215A hűség érték. Aranylakodalmas a Néprajzi Múzeumban (Fotó: Varga Imre)

Véget ért a házasság hete: a kezdeményezéshez az elmúlt húsz évben huszonnyolc ország csatlakozott, köztük 2008-ban Magyarország is. Ennek alkalmából a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége egész napos rendezvényt tartott a Parlamentben, ahol elsőként felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök köszöntő levelét. A kormányfő szerint az élet értelmét a gyermekek jelenthetik, a nemzet jövőjének záloga pedig a családok megerősítésében rejlik, hiszen „csak az az ország lehet erős, amely családokra épül”.

Kövér László üdvözletében úgy fogalmazott, ha egy közösségben sorvadni kezd a lélek, apadni kezd a lélekszám is, ezáltal jövőtlenné válik a közösség. „A leghatásosabb lélekerősítő a család, ezért tartozik irántuk közös felelősséggel minden politikus. Ennek jegyében a kormány célja a családok megerősítése” – jelentette ki a házelnök.

A rendezvényen köszöntő beszédet mondott Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos, aki úgy vélte, a fiatalok a családban tanulhatják meg azokat a készségeket, amelyek felelős, aktív európai állampolgárokká, a „demokrácia iránt elkötelezetté tehetik őket”. Rámutatott, Európa gazdasági és társadalmi válságban van, de „szeretné hinni, hogy ez csak az átalakulás kezdete”, amely erősebb és stabilabb Európához vezet.

A Kárpát-medencei családtalálkozót az idén negyedik alkalommal rendezték meg, s ezzel párhuzamosan a Parlament delegációs termében tizenhét ország ifjúságának képviselői tartottak nemzetközi konferenciát a családalapítási és gyermekvállalási kedv ösztönzésének lehetőségeiről.

A magyarországi és a határon túli elszakadt és távol élő családokra Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hívta fel a figyelmet, kijelentette, ennek ellenére a családta­gok között „életre szóló kötelék van”. Szerinte ugyanez a kapocs tartja össze a határon belül és azon kívül élő magyarokat is. Az eseményre meghívott több száz szülő és gyermekeik felé fordulva kijelentette, az „Országházban ma a családokat ünnepeljük, ahol nap mint nap azért dolgoznak, hogy azok erősebbek legyenek”.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint Európa értékválságban szenved, s ahhoz, hogy ezen úrrá legyünk és megmaradjunk a kontinensen és a Kárpát-medencében, „szükség van azokra, akik merik vállalni a házasságot, a gyermekek születését, felnevelését és a nagy családot”.     

Szombaton a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) ötvenedik évfordulójukat ünneplő aranylakodalmas házaspárokat köszöntött a Néprajzi Múzeumban. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, az esemény fővédnöke megfogalmazta, fontos, hogy „pozitív példákon keresztül mutassuk meg a fiataloknak, hogy házasságban élni igenis jó, biztonságot és olyan hátteret ad, amiben sokkal könnyebb az élet hozta akadályokat legyőzni”. Meglátása szerint a rendezvény díszvendégeinél nem tudnák ezt mások hitelesebben képviselni, hiszen ők azok a házaspárok, akik „ötven éve kitartanak egymás mellett, ahogyan egykor megfogadták: örömben, bánatban, egészségben és betegségben”.

A NOE az Aranylakodalmas nevű rendezvénnyel a házasságot, a hűséget mint értéket kívánja felmutatni, s egyben bíznak abban, hogy „a minta értéke hatni fog, és a fiataloknak kedvet csinál az elköteleződéshez”.