Aggasztja Berlint a visegrádi csúcs

Már nemcsak Orbán Viktor, de a saját hívei is szembemennek Angela Merkellel – értékelik a helyzetet német politikai elemzők

Őry Mariann – 2016.02.15. 01:16 –

Könnyen szövetségesek nélkül maradhat Angela Merkel német kancellár az uniós csúcson, Berlinből ezért aggódva figyelik a mai visegrádi tanácskozást.

migránsok 20160215Migránsok állnak sorba egy szerbiai vasútállomáson (Fotó: Reuters - Marko Djurica)

Napra pontosan a visegrádi együttműködés létrejöttének huszonötödik évfordulóján tartanak rendkívüli miniszterelnöki csúcstalálkozót a V4-ek Prágában. Az egyeztetésen a négy visegrádi kormányfő – a cseh Bohuslav Sobotka, a lengyel Beata Szydlo, a szlovák Robert Fico és Orbán Viktor – mellett részt vesz a macedón és a bolgár miniszterelnök is. A tervek szerint megvitatják a schengeni határok védelmének megerősítésével kapcsolatos kérdéseket, illetve tárgyalnak egy tartalék védővonal kialakításának a lehetőségéről Bulgária és Macedónia déli határain.

Több jel is arra mutat, hogy Berlinből aggódva figyelik a mai találkozót. A távirati iroda arról írt, a prágai német nagykövet kérdéssel is fordult Tomás Prouza európai ügyekért felelős cseh államtitkárhoz, hogy pontosítsa a mai csúcstalálkozó céljait és tartalmát. Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter úgy látja, Berlin fokozott érdeklődése nem panasz vagy tiltakozás, hanem igyekezet a megoldás közös keresésére. Ennek ellentmond Robert Fico szombati nyilatkozata, miszerint „Németország tiltakozott a szlovák külügyi államtitkárnál a csúcstalálkozó megtartásával kapcsolatban, állítólag más utakat kell keresni”.

A német Der Spiegel hetilap szerint a visegrádiak nyíltan szembe fognak szállni a szerdai-csütörtöki uniós csúcson Angela Merkel német kancellárral a migráció ügyében. A lap azt írta, Orbán „már most nyíltan hangulatot kelt Merkel Törökországgal kötött paktuma ellen”, ráadásul Merkel pártjában a CDU/CSU pártszövetségben, és a vele koalícióban kormányzó szociáldemokraták soraiban is vannak, akik titokban a magyar kormányfőnek drukkolnak. A „Merkel-ellenesek” Orbán Viktor körül gyülekeznek, aki kezdettől fogva hibásnak tartotta a német kancellár politikáját és „morális imperializmusnak” nevezte azt – írták. A Bild am Sonntag egyenesen Merkel „leggonoszabb és immár legerősebb ellenfelének” nevezte Orbán Viktort, aki „szétrombolhatja az EU-t”, és egyébként is ő „váltotta ki a humanitárius válságot”. A Welt am Sonntag is a „Merkel-terv” ellenzői találkozójának nevezte a V4-csúcsot, hozzátéve, hogy „az ellencsászár” Orbán körül csoportosuló kelet-európaiaknál veszélyesebbek Merkelre a „pártütők saját soraiban”.

Merkel aggodalmának hátterét magyarázta elemzésében az AFP francia hírügynökség. Az elemzés szerint a döntő fontosságú uniós csúcstalálkozó előtt egyre kevésbé valószínű, hogy a kancellár rá tudja venni Európát, hogy azonosuljon a menekültek befogadásának politikájával. Az írás szerzője rámutat: Franciaország „elengedte” Merkelt, Kelet-Európa országai pedig egyenesen szembemennek vele, emellett pedig otthon is csökken a népszerűsége, s egyre nő az ellenállás a politikájával szemben.

Konszenzus hiányában Merkel pénteken jelezte: önkéntes országok csoportja oszthatja szét egymás között a menekülteket, ha cserébe Törökország fellép az illegális migrációval szemben. Arról a kancellár egyelőre nem beszélt, mely országok jelentkeznek önként, hogy befogadják a migránsokat, ám vezetőik Brüsszelben tanácskoznak majd a török vezetéssel.