Újabb görög demonstráció a Kószon tervezett hot spot ellen

Bírálta a görög-macedón határ lezárásáról szóló elképzeléseket a holland külügyminiszter

MH/MTI – 2016.02.14. 19:42 –

Közel kétezren gyűltek össze vasárnap délután a görögországi Kósz szigetén, hogy ismét tiltakozásukat fejezzék ki az Európai Unió által elvárt, menekülteket fogadó regisztrációs központ (úgynevezett hot spot) építése ellen. Közben Bert Koenders, az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia külügyminisztere bírálta azt, hogy Ausztria korábban arra szólította fel Macedóniát, szükség esetén készüljön fel görögországi határa teljes lezárására.

A helyi sajtó beszámolói szerint több tucatnyian megpróbáltak bejutni a Kósz kikötőjétől tíz kilométerre fekvő építési területre, és ennek megakadályozására a hatóságok könnygázt vetettek be. 

David Geraszklisz, Kósz alpolgármestere azt mondta, a szerdai tiltakozáshoz képest jelentősen, ezerről kétezerre nőtt a tüntetők száma.

Szerdán a hot spot építése ellen demonstrálók Jorgosz Kiricisz, Kósz polgármestere hivatala előtt gyűltek össze. A tisztségviselő a tömeg előtt tartott beszédében úgy vélte, a hot spot újabb csapást mér Kósz idegenforgalmára.

A görög kormány az Európai Unió nyomására egy hete vasárnap tett ígéretet arra, hogy február 15-re hot spotokat létesít a török partok közelében fekvő öt szigeten, hogy szorosabb ellenőrzés alá tudják vonni a török-görög tengeri határon át Európába irányuló migránsáradatot. Az athéni kormány azután szánta el magát erre a lépésre, miután felvetődött, hogy ki kellene zárni az országot a schengeni térségből.

Lézvosz (Leszbosz), Híosz, Számosz és Lérosz lakossága elfogadta ezt az intézkedést, de Kósz hatóságai kezdettől fogva elutasították, attól tartva, hogy a migránsok hosszú távú jelenléte súlyosan visszaveti a helyiek legfőbb megélhetési forrásának számító idegenforgalmat.

A 33 ezer fős Kósz szigete rendkívül kedvelt a pihenésre vágyó, elsősorban német, brit és skandináv turisták körében. Geraszklisz korábban azt mondta, tavaly 1,8 millió turista látogatott el az üdülőhelyre.

Lézvosz szigetén a hot spot már megkezdte működését, és a héten a híoszi, számoszi és léroszi központ is elkészül - közölték nemrég a görög hatóságok.

Bírálta a görög-macedón határ lezárásáról szóló elképzeléseket a holland külügyminiszter

Bírálta vasárnap Bert Koenders, az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia külügyminisztere azt, hogy Ausztria korábban arra szólította fel Macedóniát, szükség esetén készüljön fel görögországi határa teljes lezárására. A Szkopjében tartózkodó Koenders úgy vélte, a határ lezárásánál sokkal fontosabb a "hatékony ellenőrzés".

Ausztria pénteken szólította fel Macedóniát arra, készüljön fel a migránsok áradatának "teljes" megállítására Görögország felől, és arra figyelmeztetett, hogy hónapokon belül az osztrák hatóságok is ezt teszik majd a saját határaikon.

"Nagyon valószínű, hogy a következő hónapokban Ausztria eléri befogadóképességének maximumát, ezért meg kell állítania a migránsokat a határain. Tehát Macedóniának is fel kell készülnie arra, hogy ugyanezt megtegye a saját határain" - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szkopjei látogatásán a vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint. Hozzátette: az osztrák lépés hatással lesz Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia további intézkedéseire is.

A holland diplomácia vezetője azt mondta, az érintett EU-tagállamoknak együtt kellene működniük. Hozzátette, Amszterdam Ausztriával, Macedóniával és Görögországgal közösen dolgozik egy "hatékony megoldáson", hogy elkerüljék az egyoldalú intézkedéseket. Koenders úgy vélte, elkerülhető a dominóeffektus és egy ellenőrizhetetlen helyzet kialakulása is. A külügyminiszter rámutatott, az EU-tagországoknak fokozott védelemben kell részesíteniük a menekültek legsebezhetőbb csoportjait, vagyis a nőket és a gyerekeket. 

Koenders vasárnap ellátogatott a macedóniai határvárosba, Gyevgyelijába, és a nap folyamán Görögországba utazik, ahol Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel folytat megbeszéléseket.

Sokan úgy vélik, hogy dominóhatást váltana ki, ha a térség valamelyik állama lezárná határait a menekültek elől, hiszen egy ilyen forgatókönyv esetén valószínűleg a szomszédos országok is így tennének.