Németországot „nyugtalanítja” a prágai V4 csúcs

Fico és Sobotka szerint a schengeni határok védelmét illetően Görögország kudarcot vallott

MH/MTI – 2016.02.14. 08:18 –

Németországot állítólag nyugtalanítja, hogy mi a célja a négy visegrádi ország, valamint Macedónia és Bulgária vezetői hétfői prágai csúcstalálkozójának. 

A prágai német nagykövet ezért azzal a kérdéssel fordult Tomás Prouza európai ügyekért felelős cseh államtitkárhoz, hogy pontosítsa a hétfői csúcstalálkozó céljait és tartalmát. Prouza a cseh sajtónak megerősítette, hogy a német diplomata valóban megkereste ebben az ügyben. 

Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton azt nyilatkozta, hogy Németország a prágai csúcstalálkozóval kapcsolatban tiltakozott a szlovák külügyminisztériumban. A Der Spiegel című német társadalompolitikai hetilap legújabb számában pedig azt írta, hogy a V4-ek országai az Európai Unió jövő heti csúcstalálkozóján a migrációs ügyben nyíltan összetűznek Angela Merkel német kancellárral.

Jeszenszky: a V4 országok együttműködésére figyel Európa
A visegrádi országok (V4) közötti kapcsolat olyan együttműködés, amelyre figyel Európa - emelte ki Jeszenszky Géza volt külügyminiszter az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. Huszonöt éve, 1991. február 15-én jött létre a visegrádi országcsoport Magyarország, Csehszlovákia (1993. január 1-jétől Csehország és Szlovákia), valamint Lengyelország lazán szervezett együttműködési kereteként.  Jeszenszky Géza azt mondta, miként a Benelux-államok, úgy a visegrádi országok is egy hangon akartak beszélni. Bár a politikai együttműködést az állampolgárok kevésbé érzékelik, a visegrádi alap "kézzelfogható dolog" - emelte ki a volt külügyminiszter. Jeszenszky Géza szerint akkor aktív egy szervezet, ha nem nő meg túlságosan. Mint mondta: a négy ország olyan magot képez, amely könnyűvé teszi az együttműködést. Politikai és gazdasági érdekek is összefűzik a négy országot - mondta a volt külügyminiszter.

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter azonban úgy véli, hogy Németország fokozott érdeklődése a hétfői V4-es kormányfői csúcstalálkozóval kapcsolatban nem panasz és nem tiltakozás, hanem igyekezet a migránsválság közös megoldásának keresése érdekében. "Csehországnak is ez a célja" - jegyezte meg a miniszter.

 

A négy visegrádi ország kormányfői, valamint Bulgária és Macedónia vezetői a tervek szerint tárgyalnak egy tartalék védővonal kialakításáról is Bulgária és Macedónia déli határán. A Der Spiegel szerint ez a terv ellentétes azzal, ahogy a migrációs válság megoldását Angela Merkel tervezi. A német kancellár azt tervezi, hogy a migrációs válságot elsősorban Törökország segítségével oldják meg. A hetilap úgy látja, hogy az eltérő elképzelések miatt az Európai Tanács következő ülésén nyílt konfrontáció fenyeget Merkel és azon államok között, amelyek a német elképzelést elutasítják.

Tomás Prouza azt mondta: a német kancellária hivatalával szorosan együttműködnek, ezért nem meglepő, hogy a prágai német nagykövet pénteken érdeklődött a hétfői V4-es csúcstalálkozóval kapcsolatban. 

Robert Fico szombaton a közép-szlovákiai Besztercebányán újságíróknak azt mondta, hogy Németország panaszkodott a prágai csúcstalálkozóval kapcsolatban. "Németország tiltakozott a szlovák külügyi államtitkárnál a csúcstalálkozó megtartásával kapcsolatban, állítólag más utakat kell keresni" - jelentette ki Fico a kormányzó Smer (Irány-Szociáldemokrácia) programalkotó konferenciáján.     

Lubomír Zaorálek szerint nincs szó panaszról, vagy tiltakozásról.  "Nem tekintem ezt panasznak, szerintem a dolgok tisztázásáról van szó, s arról, hogy keressük a közös megoldást. Nincs értelme az egymásra mutogatásnak, közös megoldást kell találnunk a válságból kivezető útra" - reagált a cseh diplomácia vezetője szombaton este az elhangzottakra Münchenben. 

Fico és Sobotka szerint a schengeni határok védelmét illetően Görögország kudarcot vallott
 
Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök vasárnap egyaránt úgy vélekedett, hogy a schengeni határok védelmét illetően Görögország teljes kudarcot vallott, ezért szerintük fontos, hogy a V4-ek segítsenek Bulgáriának és Macedóniának megvédeni saját határaikat a migránsok áradatától.

Mindketten külön-külön arra a hírre reagáltak, amely szerint Németországot állítólag nyugtalanítja az a téma, amely a négy visegrádi ország, valamint Macedónia és Bulgária vezetőinek hétfői prágai csúcstalálkozóján kerül terítékre. A résztvevők a tervek szerint ugyanis tárgyalnak egy tartalék védővonal kialakításáról is Bulgária és Macedónia déli határán. 

Sobotka a Reutersnek adott nyilatkozatában megerősítette: a közép-európai országok készek segíteni ezeknek az országoknak, hogy lezárják határaikat Görögországgal, így megfékezhetik a migránsok tömeges áramlását. 

A cseh kormányfő kifejtette: az Európai Unió és Törökország között a migrációs áradat megfékezéséről kötött megállapodások nem hozták meg a kielégítő eredményt, e probléma rendezése terén kifutottak az időből. "Nyilvánvalóan nem arra a mai helyzetre vágytunk, amelyben több mint háromezer ember érkezik  naponta Görögországba" - mondta Sobotka. 

"A visegrádi 4-ekben tudatosult, milyen fontos a Nyugat-Balkánra helyezni a hangsúlyt, szolidárisnak lenni a nyugat-balkáni országokkal és segíteni nekik határaik megvédésében" - mondta a cseh miniszterelnök, emlékeztetve, hogy a V4-ek rendőrei már most is segítenek a macedón határon, és készek fokozni a segítséget.

Robert Fico a TA3 televíziónak adott nyilatkozatában elsősorban a menekültkvóták ellen emelte fel szavát. Szlovákia egyetlen migránst sem fog "diktátum alapján" befogadni területére. "Nincs szükségünk különféle vallással és kultúrával rendelkezők gettóira" - szögezte le, hozzáfűzve, hogy azokat az embereket nem lehet normális módon integrálni, és ugyanolyan problémákat fognak okozni, mint amilyeneket Németországban és Brüsszelben. 

Fico megállapította: nem Szlovákia okozta azoknak az országoknak a széthullását, ahonnan a menekültek érkeznek, Szlovákia soha "nem hívta meg" őket. Pozsony elutasít mindenfajta menekültkvótát - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a schengeni határok védelmét illetően Görögország teljes kudarcot vallott. 

"Emberek ezrei hömpölyögnek naponta térségünk felé  mindenfajta ellenőrzés nélkül, fenyegetést jelentenek számunkra. Ez a legnagyobb veszély, amely megállíthatja a gazdasági növekedést az Európai Unió egész területén" - mondta Fico, aki szerint ha a határokat lezárnák, ha bevezetnék a határellenőrzést, ha korlátoznák a személyek és áruk szabad áramlását, az felmérhetetlen hatással lenne a gazdasági növekedésre.

Németországot „nyugtalanítja” a prágai V4 csúcsA prágai német nagykövet találkozó céljának és tartalmának pontosítását...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. február 14.