Gyurcsány Ferenc bemutatta a Sokak Magyarországa programot

Megtartotta hetedik kongresszusát a DK

MH/MTI – 2016.02.13. 18:17 –

A magyar hazafiak kötelessége megóvni a nemzetet és a hazát, megteremteni a sokak Magyarországát - mondta a Demokratikus Koalíció szombati, budapesti VI. kongresszusán a párt elnöke, amikor bemutatta Sokak Magyarországa elnevezésű programjukat.

Fidesz: Gyurcsány bevándorlókat és megszorításokat akar
A Fidesz-frakció szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke be akarja engedni a bevándorlókat, támogatja az uniós betelepítési kvótát, el akarja törölni a családi adórendszert, az otthonteremtési programot, és fizetőssé akarja tenni az egészségügyet. A Fidesz közleményében az áll, az ellenzéki politikus le akarja bontani a polgári berendezkedésért tett lépéseket, és visszarendezné a Gyurcsány-korszakot, amelyben soha nem a nemzeti érdekek és soha nem magyar családok érdekei érvényesültek, hanem mindig a multiké, a bankoké, és amely minden idők legkorruptabb kormányzása volt.

A DK által javasolt "radikálisan mérsékelt politikáról" beszélő Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: Magyarország jelenleg nem a történelem főutcáján masírozik, hanem a semmibe menetel, a DK viszont a sokak Magyarországának kíván új reményt teremteni.

Szavai szerint politikai mentalitásuk továbbra is arra épül, hogy kívánják a szabadság rendjét, az emberi méltóság tiszteletét, hisznek a szociális piacgazdaságban, a parlamentáris jogállamban, az európai elkötelezettségben, a transzatlanti szövetségben. Amikor szemben állnak a kormánypártokkal és "segédcsapatával, a Jobbikkal", az azért történik, mert az látják, hogy a Fidesz folyamatosan megsérti ezt a négy alapelvet - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc azt ajánlotta, hogy a döntések lehetőségét osszák meg újra az állampolgárok és a képviselők között. Egy sor dolgot népszavazással döntsenek el, adják vissza a sztrájkhoz való jogot, ne engedjék, hogy a hatalmon lévők betölthessenek minden állami hivatalt, és "ha kell, ne engedjük, hogy az egyszerű többség köztársasági elnököt válasszon" - fogalmazott.

gyurcsány_dkkongresszus576Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke beszédet mond a párt kongresszusán a Syma rendezvényközpontban 2016. február 13-án. MTI Fotó: Marjai János

A politikus Antall József egykori miniszterelnököt idézve azt mondta, a magyarok megtanultak alámerülni, ebben van történelmi tapasztalatuk. Azt viszont nem ajánlja, hogy megpróbálják kibekkelni "a mostani hatalmasok vigasságát" - közölte hallgatóságával. Nem lehet mást tenni, mint birokra kelni és birtokba venni az országot - jelentette ki.

A Kossuth téri pedagógustüntetéssel kapcsolatban kijelentette: a tanárok nem fogják megvívni a nővérek, az orvosok, szociális munkások, közgyűjteményben dolgozók, vasutasok, rokkantnyugdíjasok küzdelmét. A tüntetés ugyanakkor sokaknak reményt adott, mert a résztvevőket nem tudták megosztani, megvásárolni, leszalámizni, a tanárok egy pillanatra nem csak a diákok, hanem a nemzet tanárai is voltak - közölte. A DK elnöke hangsúlyozta, a tüntetők minden követelése a 2010 utáni változtatások visszavonásáról szól. "Vége az elmúlt nyolcévezésnek" - üzent a kormánypárti politikusoknak a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc ezt követően arra figyelmeztette Orbán Viktort, hogy - mint fogalmazott - "dacára beláthatatlan tehetségének" gondolkozzon el azon, hogy pedagógusok tízezrei, valamint másfél millió gyerek és családja gondolja úgy, rossz irányba halad az oktatás. Kiemelte, nem a Klikkel van probléma. "Az egy egyszerű kérdés, meg kell szüntetni" - mondta, majd hozzátette, a rendszer egészével van probléma, azzal, hogy a kormány senkit sem tekint partnerként. 

"Orbán világában mi legjobb esetben lojális, diplomás, betanított munkások leszünk, akik végrehajtják a hatalom által lediktáltakat" - fogalmazott, és úgy folytatta, "azt akarják, hogy egy darabka fogaskerék legyünk az orbáni gépezetben és a végén még hálásak is legyünk, ha néha megolajoznak bennünket". Gyurcsány Ferenc szerint ezzel szemben az embereknek kellene a középpontban lenniük, és Orbán Viktornak kellene a fogaskeréknek lennie. "Cserélhető alkatrésznek tetszik lenni, és ahogy látom el is tetszett kopni egy kicsikét" - üzent ismét a miniszterelnöknek a DK vezetője.

Gyurcsány Ferenc megismételte pártja azon korábbi bejelentését is, amely alapján a kormányra kerülésüket követő tíz évben háromszorosára emelnék az egészségügyben és oktatásban dolgozók bérét, az első öt évben évenkénti 15 százalékos, utána pedig 10 százalékos béremelésekkel.

Beszéde végén felmutatta azt a kiadványt is, amely a DK arra vonatkozó ajánlásait tartalmazza, hogy mit kellene még tenniük kormányra kerülésük után. "Nem diktálni akarunk, hanem párbeszédet arról, hogy milyen legyen a jövő Magyarországa, a sokak Magyarországa" - fogalmazott.

A DK VI. kongresszusát a Syma rendezvényközpontban tartják, a tervek szerint a résztvevők azon elfogadják a Sokak Magyarországa elnevezésű programot.