Valamennyi rezidens, aki helyesen pályázott, kaphat ösztöndíjat

Csaknem kétmilliárdot szánnak a programra

Jobbágyi Zsófia – 2016.02.13. 01:26 –

Legkésőbb március végére elkészülhet az a rendelettervezet, amely leegyszerűsíti a rezidensösztöndíjak kifizetésének menetét – jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyért felelős államtitkár jelezte, „nem szaladunk el semmilyen gond elől”, főleg akkor, ha a partner a megoldásra törekszik.

Ónodi-Szűcs Zoltán 20160213Ónodi-Szűcs Zoltán (Fotó: Csudai Sándor)

Ebben az évben várhatóan kilencszázhuszonnégyen kerülnek be a rezidens-ösztöndíjprogramba: a jelentkezés lezárult, a támogatást pedig mindenki megkapja, aki formailag alkalmas pályázatot nyújtott be – közölte egy tegnapi háttérbeszélgetésen Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, aki beszámolt arról is, hogy az elmúlt években mintegy kétezer-ötszáz frissen diplomázott orvos került be a képzésbe, így összességében már háromezer-ötszáz rezidens kapja meg az ösztöndíjak valamelyikét, 1,8 milliárd forintos központi keretből.

Az eseményen részt vett Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) elnöke is, aki arról számolt be, hogy intenzív tárgyalássorozatot folytattak az államtitkársággal többek között a nekik szóló ösztöndíjakkal kapcsolatos problémákról is. Magát a programot egyébként jó lehetőségnek tartják, hiszen „részben teljesíti a célt”, vagyis növeli a fiatal orvosok bérét, ám bíznak abban, hogy az alapbéremelés irányába is lesz elmozdulás.

Sipka a rezidensek részéről felmerült problémák között említette az ösztöndíjak kifizetésének csúszását, ami azért aggályos, mert amennyiben a jövőbeni szakorvosok nem tesznek eleget az erről szóló szerződés valamelyik kitételének, „akkor záros határidőn belül aktiválódik a visszafizetési kötelezettségük”. Éppen ezért az MRSZ jogszabálytervezetet készített a folyamat egyszerűsítéséről, az elnök pedig átadta a dokumentumot Ónodi-Szűcs Zoltánnak. Az államtitkár erre reagálva közölte, valóban hosszadalmas a kifizetési rendszer, amelynek eredményeképp a rezidensek harmincöt százaléka egy hónap, tizenöt százaléka pedig több mint egy hónap késéssel jutott hozzá az ösztöndíjához. Jelezte, a probléma meg fog oldódni, a kapcsolódó rendelettervezet március elejére elkészülhet. „Nem szaladunk el semmilyen gond elől, főleg akkor, ha a partner konstruktív és a megoldásra törekszik” – jelezte Ónodi-Szűcs Zoltán. A Markusovszky-ösztöndíjra ötszáznegyvenhatan, a hiányszakmák betöltésére kiírt pályázatra háromszázötvenheten, a házi gyermekorvosi és a sürgősségiorvostan-ösztöndíjra hárman-hárman, a kórházgyógyszerészi ösztöndíjra pedig tizenöten jelentkeztek.

Szintén tegnap lezárták és aláírták az egészségügyi dolgozókat érintő kollektív szerződés munka- és pihenőidőt szabályozó fejezetét. Ónodi-Szűcs Zoltán mérföldkőnek nevezte a megállapodást, majd kijelentette: nehéz út vár a felekre, a további tárgyalások „nem csak szimbolikusak”, azokat be is szeretnék fejezni.