Parlamenti vitanap lesz a bevándorlásról

Kósa Lajos: nyitott a Fidesz–KDNP az oktatási kérdések megtárgyalására is

Pindroch Tamás – 2016.02.13. 01:23 –

A Fidesz–KDNP politikai vitanapot kezdeményez a bevándorlásról, illetve a letelepítési kvótáról a parlamentben – jelentette be Lillafüreden, a frakciószövetség ülését követően Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. Elmondta, a kormány tájékoztató kampányt indít a Nyugatra utazó fiatalok számára a veszélyekről.

Kósa Lajos és Harrach Péter 20160213Közös bejelentések. Kósa Lajos és Harrach Péter Lillafüreden (Fotó: MTI - Vajda János)

Orbán Viktor miniszterelnök prágai V4-es, moszkvai, valamint brüsszeli, európai tanácsi megbeszélései után, február 29-én tartana a Fidesz–KDNP parlamenti politikai vitanapot a letelepítési kvótáról. A kormánypártok minden eszközt fel akarnak használni ennek bevezetése ellen – derült ki Kósa Lajos tájékoztatásából. Szólt arról is, a kormányfő tárgyalásairól hétfőn reggel az Országgyűlés európai nagybizottságában tájékoztatja a frakcióvezetőket, a bizottsági elnököket és a parlamenti tisztségviselőket.

A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, a párizsi merényletsorozat és számos más városban elkövetett, fiatal lányokat és gyerekeket ért erőszakos, szexuális inzultusok miatt azt kezdeményezték, hogy a kormány indítson tájékoztató kampányt a sokat utazó magyar fiatalok számára.

Kósa két forgatókönyvet vázolt fel a migrációs helyzetre – egyik sem jó hazánk számára. Az első szerint létezik egy „letagadni próbált háttérmegállapodás” az Európai Unió (EU) és Törökország között, Brüsszel anyagi ellentételezés fejében enyhíteni kívánja a Törökországra nehezedő migrációs nyomást, négy-ötszázezer ember áttelepítésével, majd a tagországokban való szétosztásával. Ezzel párhuzamosan azt várják Törökországtól, hogy megállítja a migrációt, az Európai Tanács ülésén el is akarják fogadtatni ezt a tervet. Emlékeztetett, az EU migrációs biztosa már fel is szólította hazánkat, kezdje meg a betelepítés végrehajtását.

Harrach Péter KDNP-frakcióvezető erről azt mondta, a betelepítési kvóta terve a kultúrára és a biztonságra nézve is veszélyes. Szerinte nagy reményekre jogosít az oktatási kerekasztal. Hangsúlyozta, hogy az otthonteremtési program célja a családok támogatása, a gyermekvállalási kedv növelése és a gazdaság élénkítése.

A másik forgatókönyv – mondta Kósa –, hogy Törökország nem állítja meg az áradatot, s mivel az unió nem készült fel erre, egy–másfél millió ember is érkezhet Európába. Ebből az következik, hogy a kvótát erőlteti majd Brüsszel. Az előrejelzések szerint harminc–harmincnyolc millió ember indult már el otthonaiból, ez lehet az első hullám. A terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvény-módosításról azt mondta, az emberek biztonsága nem lehet pártpolitikai kérdés, ám a módosítással szemben ellenzéki egységfront alakult ki.

Megerősítette, a kormánypártok minden oktatási kérdés megvitatására nyitottak, de úgy látják, több felvetésben – például az óraszámcsökkentésben – a pedagógustársadalom sem egységes. Szerinte a tüntetés alkalmatlan fórum szakmai kérdések interaktív megvitatására. Elmondta azt is, felfüggesztették a párttagságát annak a dunaújvárosi képviselőjüknek, akit gyilkossággal gyanúsítanak. Ettől a pillanattól semmi közük hozzá.