Aszad: Európa sem makulátlan

Szaúd-Arábia csapatokat készül küldeni a polgárháború sújtotta Szíriába

Tóth Loretta – 2016.02.13. 01:06 –

„Felszólítom az európai kormányokat, amelyek közvetlenül hozzájárultak a kivándorláshoz azzal, hogy támogatják a terroristákat, és embargót vezettek be Szíria ellen, hogy segítsék a szíriaiak hazatérését” - jelentette ki tegnap Bassár el-Aszad szíriai elnök. Münchenben a világ politikai elitje a szíriai helyzetről tanácskozik.

Minden korábbinál több magas rangú politikus, katonai és gazdasági vezető vesz részt a tegnap kezdődött, ötvenkettedik müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC), amelynek legfontosabb témája a szíriai polgárháború. A biztonságpolitika davosi fórumának is nevezett tanácskozáson megállapodás született a szíriai ellenségeskedés leállításáról. A Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) Münchenben tartott külügyminiszteri értekezletén hozott döntés szerint a tűzszünet nem vonatkozik az olyan terroristacsoportokra, mint az Iszlám Állam és az An-Núszra Front - közölte John Kerry amerikai külügyminiszter. A harcok leállítását az egész országban a kormányerők és az úgynevezett mérsékelt ellenzék fegyveresei között egy héten belül, fokozatosan akarják elérni a nagyhatalmak. Oroszország egyelőre nem fejezi be a szélsőségesek ellen indított légi hadjáratát.

II. Abdalláh jordániai király felszólalásában hangsúlyozta: a nemzetközi közösség tagjainak felül kell kerekedniük ellentéteiken, és az igazi közös ellenséggel szemben kell összpontosítaniuk erőiket. Az Iszlám Állam ugyanis II. Abdalláh szerint egy globális fenyegetés részét képezi, az egész földkerekségen szítja az erőszakot. Mint mondta, ennek a veszélynek a méretei miatt eljött az idő a nemzetközi együttműködés „új szintjének” kialakítására, amelynek felül kell kerekednie a más kérdésekben meglévő nézeteltéréseken.

Bassár el-Aszad szíriai elnök tegnap interjút adott az AFP francia hírügynökségnek, amelyben leszögezte: Európának olyan feltételeket kell teremtenie, amelyek lehetővé teszik a szíriai menekültek hazatérését. „Felszólítom az európai kormányokat, amelyek közvetlenül hozzájárultak a kivándorláshoz azzal, hogy támogatják a terroristákat, és embargót vezettek be Szíria ellen, hogy segítsék a szíriaiak hazatérését” - mondta. Aszad az egész ország visszafoglalása mellett kötelezte el magát, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az ellenzéki fegyveresek elleni harcok sokáig húzódhatnak. „Az a cél, hogy visszafoglaljuk az összes szíriai területet, amely jelenleg a rezsim, a lázadók és a dzsihadisták által ellenőrzött részekre osztható. Ennek elérésére törekszünk mindenféle habozás nélkül (...), akár képesek vagyunk rá, akár nem” - tette hozzá.

Miközben Münchenben a nagyhatalmak képviselői bejelentették a „szíriai ellenségeskedések leállítását”, Szaúd-Arábia szinte ezzel egy időben ismertette azt a „végleges és visszavonhatatlan” döntését, miszerint harcoló szárazföldi alakulatokat küld Szíriába. Ahmed al-Asszíri dandártábornok azt egyelőre nem közölte, mikor indulnak a szaúdi katonák a polgárháborús térségbe.


Röviden
Ausztria az áradat teljes megállítására figyelmeztette Macedóniát

- Az Európai Unió a migránsválság kezelése során elfeledkezik arról, hogy muszlim migrációról van szó, és ezek a bevándorlók nem integrálhatók, és nem olvaszthatók be az európai kultúrába - jelentette ki Milos Zeman cseh államfő pénteken Pozsonyban.

- „Nagyon valószínű, hogy a következő hónapokban Ausztria eléri befogadóképességének maximumát, ezért meg kell állítania a migránsokat a határain. Tehát Macedóniának is fel kell készülnie arra, hogy ugyanezt megtegye a saját határain” - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szkopjei látogatásán. Hozzátette: az osztrák lépés hatással lesz Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia további intézkedéseire is.

- Több ezer iraki menekült vonja vissza menedékjog iránti kérelmét és hagyná el Finnországot, hogy visszatérjen hazájába; sokan családi okokkal, a hideg időjárással, illetve csalódottságukkal indokolták döntésüket - közölték pénteken a finn hatóságok. A finn hatóságok szerint eddig négyezer-egyszáz menekült vonta vissza menekültstátus iránti kérelmét az északi államban, s ez a szám a következő hónapokban elérheti az ötezret is. A kérelmezők kétharmada fiatal iraki férfi.

- Újabb ezer embert telepítenek ki az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult, de a hatóságok által megtűrt sátortáborból, ahol több ezer migráns várakozik a Nagy-Britanniába való illegális átjutásra - jelentette be pénteken Fabienne Buccio prefektus. „Senki nem élhet tovább a tábor déli részén, amely a dzsungel mintegy felét teszi ki” - mondta a francia kormány képviselője. A migránsoknak az állam által biztosított szállásokba kell átköltözniük.

- Halálos áramütés érte pénteken a szabadkai vasútállomáson azt a fiatal migráns férfit, aki feltételezhetően a Szerbiából Magyarországra tartó nemzetközi vonat tetejére felkapaszkodva akart az Európai Unióba jutni - értesült nem hivatalos forrásból az MTI tudósítója.