Iszlamisták megtámadtak egy ENSZ támaszpontot

Több békefenntartó meghalt

MH/MTI – 2016.02.12. 21:23 –

Fegyveresek és öngyilkos merénylők támadták meg az ENSZ mali missziójának (MINUSMA) támaszpontját az ország északkeleti részén fekvő Kidalban pénteken; legalább öt guineai kéksisakos békefenntartó meghalt és mintegy 30-an megsebesültek - közölte a világszervezet.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár "háborús bűncselekménynek" minősítette a támadást.

A MINUSMA szerint aknavető gránátokat lőttek a támaszpontra és egy gépkocsiba rejtett pokolgépet is működésbe hoztak a támadók. Olivier Salgado, a misszió szóvivője szerint lövéseket is lehetett hallani.

Röviddel a kidali támadást követően Timbuktu közelében három mali katonát öltek meg egy rajtaütésben - közölte a mali hadsereg szóvivője.

Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista lázadók szállták meg, és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották, céljuk a központi kormány megdöntése volt. Egy francia vezetésű hadművelettel űzték ki őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és az ott maradt francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.

A támadások elkövetőjeként még egyetlen szervezet sem jelentkezett. A térségben tuareg szeparatisták is tevékenykednek, akik szerint viszont a pénteki terrortámadásokért iszlamista szélsőségesek felelősek.

Carter: Rijád és Abu-Dzabi fokozzák részvételüket a dzsihadisták elleni harcban
Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek ígéretet tett rá, hogy újrakezdik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista csoport elleni légicsapásaikat Szíriában és különleges erőket küldenek az országba a mérsékelt ellenzék támogatására - mondta Ashton Carter amerikai védelmi miniszter pénteken Brüsszelben. Az Iszlám Állam elleni, Washington vezette nemzetközi koalíció ezzel a dzsihadisták szíriai fellegvárának számító Rakka és más területek visszafoglalásában kíván segítséget nyújtani a helyi szunnita erőknek - mondta újságíróknak a tárcavezető, miután megbeszélést folytatott emírségekbeli kollégájával. Carter sem azt nem árulta el, hogy mikorra várható a különleges erők érkezése, sem pedig azt, hogy hány katonáról van szó. Az amerikai védelmi miniszter hangsúlyozta, az Egyesült Arab Emírségek Szíria mellett Irakban is fontos szerepet játszhat, ahol a helyi csapatok, például a kurd önvédelmi erők kiképzésével támogathatja a szélsőségesek elleni küzdelmet. Ashton Carter a koalíciót alkotó, illetve abban megfigyelőként részt vevő országokat képviselő kollégáival tanácskozott csütörtök este Brüsszelben. A miniszter az ülést követően leszögezte, az IÁ elleni harc iránt elkötelezett államoknak az eddigieknél több fegyvert, harci felszerelést, csapatot és pénzügyi hozzájárulást kell biztosítaniuk.