Bírálatok keresztűzébe került Gianni Infantino

A FIFA elnöki posztra pályázó UEFA főtitkára 40 csapatos vébét javasolt

MH/MTI – 2016.02.12. 14:42 –

Éles vita alakult ki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjára pályázó jelöltek között Miamiban, ahol az ötből négyen az észak- és közép-amerikai régió szövetség (CONCACAF) tagjainak mutatták be terveiket.

A bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnöke, valamint a francia Jérome Champagne is kritizálta Gianni Infantinónak, az európai szövetség (UEFA) svájci főtitkárának azon tervét, mely szerint megválasztása esetén 40 csapatosra bővítené a világbajnokság mezőnyét.

"Több indulót ígérni a világbajnokságokra az elnökválasztási kampány alatt nem professzionális" - mondta Salman sejk a sajtónyilvánosság előtt megtartott ülésen. A bahreini sportvezető hangsúlyozta, minden változtatásnak alaposan megtervezettnek és széles körűen támogatottnak kell lennie ahhoz, hogy bevezessék.

Champagne még élesebb kritikát fogalmazott meg Infantino terveit illetően, a sportvezető programját megtévesztőnek nevezte. Szemben az ővével a programomban tények szerepelnek, s nem olyan gondolatok, mint a negyvencsapatos világbajnokság, amely mint tudjuk, nem központi kérdés a tagszövetségek számára" - fogalmazott Champagne. Hozzátette, a 32 csapatos vb-k rendezése is költséges és nehéz, a versenynaptár pedig már így is túlzsúfolt.

"Izgalmas lenne még nyolc ország részvétele a világbajnokságokon" - védte meg javaslatát Infantino. - "Fellendítené a versengést és a reklámokat is: több csapat, több mérkőzés, több bevétel."

A svájci sportvezető ismertette azt a tervét is, mely szerint a FIFA bevételéből négyévente ötmillió dollárt osztana szét a tagszervezetek és 40 milliót a kontinentális szövetségek között. Egyúttal visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint a bevételek szétosztásával szavazatokat akarna vásárolni.

"Én nem veszek semmit. Ez nem az én pénzem, ez az önök pénze. A FIFA pénze az önök pénze, a nemzeti szövetségeké" - hangsúlyozta Infantino.

"Minden választásnál rengeteg ígéretet lehet hallani, de reálisan kell látnunk, mit tudunk teljesíteni" - mondta Salman sejk, s kifejtette, az olyan országok, mint Japán, Kína, Szaúd-Arábia, Németország, Nagy-Britannia vagy az Egyesült Államok nem szorulnak rá annyira a támogatásra, mint a kisebb országok.

Nehéz helyezteben a CONCACAF 

A jelöltek kitértek a CONCACAF nehéz helyzetére is: a FIFA múlt hétfőn jelentősen csökkentette a CONCACAF és a dél-amerikai CONMEBOL támogatását a hónapokkal ezelőtt kirobbant korrupciós botrányok miatt. A két kontinentális szövetség elleni eljárás keretein belül már 41 embert gyanúsítanak különböző bűncselekmények elkövetésével az Egyesült Államokban. A vád szerint számos magas rangú tisztviselő fogadott el kenőpénzt latin-amerikai labdarúgótornák és világbajnoki selejtezőmérkőzések kereskedelmi jogainak értékesítéséért. A hatóságok zsarolás, pénzmosás és csalás miatt indítottak nyomozást ellenük.

"Az önök szövetsége nem oka, hanem áldozata a FIFA problémáinak" - vélte Ali bin al-Husszein jordán herceg, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi tagja, aki szintén pályázik a nemzetközi szövetség elnöki posztjára. Al-Husszein szerint a FIFA vezetőinek romlottsága kihatott az egész szervezetre, s a CONCACAF-ra kirótt pénzmegvonás kollektív büntetés volt. Mint mondta, ő felháborodott, mikor hallott a döntésről.

A CONCACAF-zóna 35 szavazattal rendelkezik a február 26-i elnökválasztáson, mellyel kapcsolatban nem fogalmaz meg egységes állásfoglalást a kontinentális szövetség. 

"Minden ország saját maga hozhatja meg a döntést arról, hogy kit támogat" - nyilatkozta Victor Montagliani, a kanadai szövetség elnöke. - "A CONCACAF végrehajtó bizottsága nem fog kiadni közleményt arról, hogy melyik jelöltet támogatja."

Január végén hét tagállam - Costa Rica, Salvador, Honduras, Panama, Guatemala, Belize és Nicaragua - jelezte, hogy Infantinót támogatja. A svájci sportvezető ezen túl az európai tagországok, köztük Magyarország támogatását is élvezi, s felsorakozott mögötte tíz dél-amerikai szövetség is, valamint támogatásáról biztosította a szavazati joggal nem rendelkező ECA is, amely az európai labdarúgóklubokat tömöríti.

A FIFA elnöki posztjára pályázó ötödik jelölt, Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletember nem vett részt az ülésen.

A FIFA eddigi elnökét, a svájci Joseph Blattert - az UEFA-elnök Michel Platinihez hasonlóan - a FIFA független etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.