Követeléslista az ágazati fórumtól

Továbbra is számíthatnak a kormányra a betegek és az egészségügyi dolgozók – reagált a Fidesz az ellenzéki megnyilvánulásokra

Jobbágyi Zsófia – 2016.02.12. 05:06 –

Önálló minisztériumra van szüksége az egészségügynek, „megfelelő számú és felkészültségű szakemberrel” – közölte Éger István a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal tegnapi ülése után. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az ágazati kollektív szerződést még a 2017-es költségvetés parlamenti vitája előtt alá kell írni.

gyermekorvosÚjraszabályozhatják a dolgozók pihenőidejét (képünk illusztráció) (Fotó: Varga Imre)
Megtartotta idei első ülését a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK), amelynek munkájában a szakmai kamarák, a betegszervezetek, a reprezentatív ágazati szakszervezetek, valamint a parlamenti pártok képviselői vehetnek részt. Az egyeztetés végén a felek hét határozatot hoztak, köztük elsőként azt, hogy az ágazati kollektív szerződés kialakítását felgyorsítják, szorgalmazva, hogy azt még a 2017-es költségvetés parlamenti vitája, illetve elfogadása előtt aláírják.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, aki egyben a NEK levezető elnöke is, az ülést követő tájékoztatón közölte: sürgetik az ágazati bérrendezés haladéktalan megindítását is, továbbá az egészségügyi háttérintézmények önállóságának fenntartását, valamint a népegészségügyi szemlélet erősítését a járóbeteg- és a fekvőbeteg-ellátás felzárkóztatásával.Továbbra is az a véleményük – folytatta –, hogy az ágazatnak szüksége van önálló minisztériumra „megfelelő számú és felkészültségű szakemberrel”. Ezen túlmenően azt is elvárják, hogy a kormány emelje az egészségügyre fordított közkiadások mértékét, amely az ülésen részt vevők szerint nem lehet kevesebb a GDP 6,5 százalékánál. Mindez – folytatta – öt-hatszáz milliárd forint pluszt jelentene, ami a jelenlegi gyógyító-megelőző ráfordítások több mint fele, egyes számítások szerint hetven százaléka. „Ezt az összeget legfeljebb néhány év alatt, alapos tervezéssel vissza kell táplálni a rendszerbe, törvényben garantált és előre deklarált módon” – magyarázta.

Az ülés kapcsán ellenzéki pártok is megnyilvánultak, az MSZP-s Tukacs István főként az ágazatból hiányzó forrásokra hívta fel a figyelmet. A Fidesz erre közleményben reagált. Mint írták: „Akik most pénzt követelnek, kormányzásuk alatt hatszázmilliárd forintot vettek el az ágazattól, eladósították és amortizálták a kórházakat, utcára tettek több ezer egészségügyi dolgozót, és kórházi napidíjat akartak fizettetni a betegekkel.”
Hozzáfűzték továbbá, hogy a betegek és az egészségügyi dolgozók mindig számíthatnak a kormányra, mindent megtesznek ugyanis annak érdekében, hogy tovább javuljon a betegellátás színvonala, valamint az ágazati szereplők helyzete.


Részmegegyezés az érdekképviseletekkel

Konstruktívnak minősítette az egészségügyi államtitkárság az érdekképviseletekkel szerdán folytatott újabb tárgyalást az ágazati kollektív szerződésről. Közlése szerint áttekintették a jövőbeni dokumentum munka- és pihenőidőt szabályozó fejezetének tervezetét, amelyről végül egyetlen pont kivételével megegyeztek. Az újabb fordulón részt vett mások mellett a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Kórházszövetség. A szervezetek képviselői egyértelműen kifejezték: szeretnék módosítani az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet és az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvényt.