Kérdéses a baloldali előválasztás

„A Fidesz olyan társadalmi rétegekben is megerősödött, ahol nem várták”

Baranya Róbert – 2016.02.12. 04:57 –

A pártok mellett a politikai elemzők is megosztottak jelenleg abban, hogy az előválasztás növelné-e a baloldal esélyeit a következő választáson – derült ki egy tegnapi konferencián.

A pártok jelenlegi helyzetéről és a baloldali előválasztás lehetőségeiről tartott konferenciát a Republikon Intézet. A fórum első részében Tóth Csaba, az intézet stratégiai igazgatója érvelt az elképzelés mellett, amely szerinte lelkesítően hatna a baloldali szavazókra, visszaadná a „győzelmi hitet”, ráirányítaná a figyelmet pártjaikra és jelöltjeikre. A többi elemző nem viszonyult ennyire pozitívan az ötlethez, bár többségük szerint a kis pártoknak valóban előnyös lenne, a jelöltek kénytelenek lennének találkozni a választókkal, s ez most hiányzik.

Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója úgy véli, a baloldalon „ennél az állóvíznél minden jobb”, és ő is arra figyelmeztetett, az előválasztás önfeláldozásra készteti a pártokat. Pulai András, a Publicus Intézet kutatásvezetője is úgy látja, nem oldaná meg a problémát ez a szisztéma, amely elsősorban a konfliktusokra fókuszálna. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója szerint a Fidesz szempontjából kifejezetten jó lenne egy ilyen választás, mert a baloldal ezalatt is magával lenne elfoglalva, és egymásnak üzengetnének.

A fórum második felében az ellenzék helyzete kapcsán egyébként sem lelkes közönség beletörődve hallgatta az egyes pártokról szóló elemzéseket. Pulai András a „permanens válságban” lévő MSZP-t a legutóbbi parlamenti választás veszteseként aposztrofálta, amely a baloldali összefogás előtt 13-14 százalékon állt, de azóta csak tíz százalék körül mozog. Bár legalább a törzsszavazóit meg tudta tartani. Magyar Kornélia az LMP-t elemezte, szerinte a párt jól tette, hogy a múlt választáson kimaradt az összefogásból, de a támogatottsága stagnál. A Republikon intézetes Reiner Roland a többi kis pártot vette górcső alá, megemlítve, a DK-nak a legnagyobb előnye és hátránya egyaránt Gyurcsány Ferenc. Szerinte a pár százalékon mozgó pártok csak a bizonytalanok táborából tudnának támogatókat szerezni.
Vita alakult ki ugyanakkor a Jobbikról, amely egyesek szerint sikeresen politizál, mások szerint viszont a támogatottság csökkenése nem ezt mutatja. Mráz Ágostonnak a Fidesz jutott, ahogy fogalmazott, a kormánypárt „köszöni szépen, jól van”, szimpatizánsai visszatértek, és a párt olyan társadalmi rétegekben is erősödött, amelyekre nem számítottak. Kérdés, hogy a migránsválság során visszaszerzett támogatóit meg tudja-e tartani.