Teljes határvédelmi készültségben

Bakondi György: Ha kell, órákon belül zárni tudunk a romániai szakasznál is

Lázin Miklós András – 2016.02.12. 04:56 –

Készenlétben állunk, s ha kell, órákon belül el tudjuk kezdeni a műszaki zár építését a román–magyar határon – erősítette meg lapunknak Bakondi György. A miniszterelnöki főtanácsadó hozzátette, rendőrök és katonák, mobil és fixen telepített hőkamerák, drónok és helikopterek dolgoznak folyamatosan a déli végeken.

A magyar határrendészet nagy rendőri és katonai létszámmal, fejlett technikai eszközökkel, mobil és fixen telepített hőkamerákkal és éjjellátó berendezésekkel, továbbá „jogi oltalommal” és műszaki akadályokkal áll készen arra, hogy ha kell, az eddiginél nagyobb migrációs nyomással is szembenézzen – mondta lapunknak Bakondi György. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója aláhúzta, amennyiben úgy alakul, órákon belül képesek elkezdeni a műszaki zár építését a magyar–román határon. Ehhez minden szükséges eszköz, legyen az élő erő, kerítés, oszlop, drót, munkagép és szerszám, rendelkezésre áll.

Jelentős fenyegetés a migrációs hullám – fogalmazott. Mint mondta, januárban több mint hatvankétezren érkeztek Európába, ez több, mint tavaly júniusban, és a 2015-ös januári adat sokszorosa. Mivel a magyar határ lezárása után a balkáni útvonal egyéb pontjain is kialakították a szűrés elemeit, a közelmúltban nagy tömegek kezdtek el keresni más lehetőségeket. Ennek jele, hogy kedden hetvenkét, szerdán már száznégy embert fogtak el a magyar határon. Mint kiderült, az érintettek Indiából, Nepálból és Pakisztánból érkeztek úgy, hogy a macedón határról nem engedték tovább őket, ezért az embercsempészek segítségét vették igénybe. A migránsok hazánk területére úgy jutottak be, hogy átvágták a kerítést, s amikor ezt a rendészek észrevették, egy részük megpróbált elfutni, míg néhányan a lyukon gyorsan visszaszaladtak Szerbiába. Bakondi nyomatékkal aláhúzta, megteszik a szükséges intézkedéseket, növelik a rendőri és honvédségi jelenlétet az érintett határszakaszokon.

 

Teljes határvédelmi készültségbenBakondi György: Ha kell, órákon belül zárni tudunk a romániai szakasznál is - Készenl...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. február 11.