Könnyebben lehet otthonteremtési kedvezményt kapni

Csupán a gyermekek számától függ a csok mértéke

Jobbágyi Zsófia – 2016.02.12. 04:44 –

Több gyermek több pénzt jelent a szülőknek – így összegezte Novák Katalin a családok otthonteremtési kedvezményéről (csok) szóló, újonnan megjelent kormányrendeletek lényegét. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint akinek van gyermeke, vagy épp családalapítás előtt áll, jó eséllyel részesülhet a támogatásból.

Példaértékűnek nevezte Novák Katalin a kormány otthonteremtési programját, amely „egyszerre támogatja a családokat, a gyermekvállalást, és hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez is”. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén, Lillafüreden a tanácskozás második napján rámutatott, az intézkedéscsomag fő elemei a családok otthonteremtési kedvezménye (csok), az áfa-visszaigénylés lehetősége, a kedvezményes, huszonöt évre szóló, tízmillió forint értékű lakáshitel és az áfacsökkentés.

Amint azt lapunk is megírta, szerdán jelentek meg a Magyar Közlönyben az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó, valamint a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető csok-ról szóló új rendeletek. Az államtitkár a támogatási összegekről kifejtette, új lakás építésénél vagy vásárlásánál egy gyermek esetén hatszázezer, kettőnél kétmillió-hatszázezer, míg három vagy több gyermeknél tízmillió forint a támogatás. Használt lakások vásárlásához egy gyermek után szintén hatszázezer, kettő után egymillió-négyszázharmincezer, háromnál kétmillió-kétszázezer, négy vagy több gyermek esetén pedig kétmillió-hétszázötvenezer forint vissza nem térítendő pluszforrás igényelhető. Új ingatlanoknál és az áfa-visszaigénylésnél eltörölték az ingatlantulajdonra vonatkozó korlátozást, a kedvezményes, kamattámogatott hitelnél pedig megszüntették az ingatlanra vonatkozó harmincmillió forintos felső értékhatárt is.

Novák Katalin szerint ha bárki új vagy használt lakást szeretne vásárolni, és van gyermeke vagy éppen családalapítás előtt áll, jó eséllyel részesülhet a vissza nem térítendő támogatásban. Fontos egyszerűsítésnek tartja, hogy a hozzájárulás mértéke mind új, mind használt ingatlan esetén kizárólag a gyermekek számától függ, vagyis „több gyermek több pénzt jelent a szülőknek”. Emellett a kormány eltörölte a különböző négyzetméterár-maximumokat is, kizárólag egy általános legmagasabb értékhatárt határoztak meg használt lakások esetén, amely országosan harmincötmillió forint – hívta fel a figyelmet az államtitkár.
Novák Katalin jelezte, azokat sem zárják ki a támogatási rendszerből, akik már igényeltek csokot, illetve korábban szocpolt, ők a különbözetet igényelhetik, ezentúl a közfoglalkoztatottak is vásárolhatnak használt ingatlant vissza nem térítendő állami támogatással.


A lakhatás fő szempont a családalapításnál

Kiemelten fontos a kormánynak az otthonteremtés, ugyanis a lakhatás kérdése meghatározó szempont a családalapításban – hangsúlyozta Fűrész Tünde a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom fórumán, amelyet a házasság hete alkalmából rendeztek. A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, tavaly tizenhét százalékkal többen kötöttek házasságot, mint 2014-ben, a válások száma pedig 2010 óta tizennyolc százalékos csökkenést mutat. Mindez azt jelenti, hogy a házasságot a gyermekvállalás legbiztosabb alapjának tekintik a magyarok – állapította meg Fűrész Tünde. Spéder Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója kifejtette, főként a posztkommunista országokban erős az összefüggés a nők foglalkoztatottsága és a termékenységi adatok között, így kulcskérdés itthon is a munka és a magánélet összeegyeztetése.