Újabb feszültség a két Korea határvidékén

Tóth Loretta – 2016.02.12. 04:18 –

Felszólította tegnap Észak-Korea déli szomszédjának állampolgárait, hogy azonnal hagyják el a területén lévő és Szöullal közösen üzemeltetett keszongi ipari parkot.

A BBC értesülései szerint Phenjan hangoztatta, hogy kivonja az ipari parkból több tízezer észak-koreai munkását, lefoglalja a Keszongban működő dél-koreai vállalatok vagyonát, és helyi idő szerint fél hatig minden dél-koreai munkásnak el kell hagynia a helyszínt. Az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, hogy Észak-Korea a létesítmény katonai átvételét rendelte el. Néhány órával a határidő után a dél-koreai egyesítési minisztérium közölte, mind a kétszáznyolcvan dél-koreai munkást hazaszállították.

Dél-Korea még szerdán jelentette be, hogy teljesen felfüggeszti az ipari létesítmény működtetését, válaszul Phenjan legutóbbi rakétakísérletére. A lépés súlyos csapást jelent Észak-Korea számára, mert így fontos valutabevételi forrástól esik el. A két ország között húzódó demarkációs vonal északi oldalán található ipari parkban eddig mintegy százhúsz dél-koreai cég üzemelt. A szöuli kormány döntése nem váltott ki osztatlan lelkesedést egyes dél-koreai vállalatvezetők körében.

Észak-Korea korábban az ipari park bezárását hadüzenetként és „az észak–déli kapcsolatok utolsó esélyének felszámolásaként” értékelte, és Keszongot katonai zónának nyilvánította. Szöul szerint a létesítmény felfüggesztésének célja, hogy olyan pénzforrásokat zárjon el, amelyekből Phenjan a nukleáris- és ballisztikusrakéta-fejlesztéseit finanszírozhatja.