Visszafogadja Ankara a NATO-hajók által kimentett migránsokat

Tovább erősítette a közös védelmet a szövetség

Lázin Miklós András – 2016.02.12. 04:07 –

Török és görög partnereinek kérésére Németország NATO-műveletet indít az Égei-tengeren, hogy az embercsempészek elleni fellépéssel elősegítse a menekültválság enyhítését. A katonai szövetség védelmi minisztereinek tanácskozásán elhangzott: Ankara beleegyezett, hogy visszafogadja a NATO-hajók által felfedezett vagy a vízből kimentett migránsokat.

AWACS típusú légtérellenőrző repülőgépekkel fogja segíteni a NATO az Egyesült Államok kérésére az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcot – közölte tegnap Jens Stoltenberg Brüsszelben. A szövetség főtitkára a védelmi miniszterek szerdán kezdődött tanácskozásának zárónapján kiemelte, noha a NATO-tagországok és különösen az európai tagállamok egyre növekvő aggodalommal szemlélik a közel-keleti helyzetet, a szövetségnek ez lesz az első közvetlen szerepvállalása a szélsőséges iszlamista csoport elleni hadjáratban. Sikerült abban is megállapodni, hogy Németország török és görög partnereinek kérésére NATO-műveletet indít az Égei-tengeren, hogy az embercsempészek elleni fellépéssel elősegítse a menekültválság enyhítését. Ugyancsak ehhez kapcsolódó fontos részlet, hogy a törökök beleegyeztek: visszafogadják a NATO hajói által felfedezett vagy a vízből kimentett migránsokat.

Jens Stoltenberg beszámolója szerint a védelmi miniszterek egyetértettek abban, hogy a szövetség keleti tagállamaiban fokozott, többnemzeti jelenlétre van szükség. Ennek célja, hogy a NATO világossá tegye, ha egyetlen szövetségest is támadás ér, azt az egész észak-atlanti közösség elleni lépésként értékelik, és arra egységes feleletet adnak. A miniszterek egyfajta rotációs megoldást képzelnek el, és gyakorlatok sorával támogatják majd az átcsoportosításokat. A megfelelő logisztikai és infrastrukturális lépésekről a tavasszal kezdődnek meg az egyeztetések. Mint arról beszámoltunk, az Egyesült Államok konkrét tervekkel rendelkezik arra, milyen módon növeli majd európai jelenlétét. Ash Carter amerikai védelmi miniszter a héten jelentette be, hogy a Pentagon 3,4 milliárd dollárra, a korábbi összeg négyszeresére kívánja emelni az Európában állomásozó amerikai fegyveres erőkre fordítandó összeget.

A csúcs előrelépést hozott a NATO Közös Hírszerző, Megfigyelő és Felderítő Képességének kérdésében is, amely a NATO Reagáló Erők kulcsfontosságú elemét jelenti. A NATO vezetése kiberbiztonsági együttműködési egyezményt írt alá az EU képviselőivel. A magyar delegációt Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára vezette.