Tűzszünetet javasolhat Moszkva

Az orosz védelmi tárca szerint amerikaiak bombázták a szíriai Aleppót

Őry Mariann – 2016.02.12. 04:05 –

Egy nappal a müncheni Szíria-konferencia tegnapi kezdete előtt, szerdán Oroszország javaslatot tett az Egyesült Államoknak arra, hogy már­cius 1-jétől hirdessenek fegyverszünetet Szíriában - jelentette a Reuters hírügynökség egy meg nem nevezett diplomatára hivatkozva.

Az illetékes szerint Washingtonnak kétségei vannak az orosz javaslat bizonyos elemeivel kapcsolatban. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet New Yorkban azt mondta, hogy „nagyon fontos” tárgyalásokat folytatnak Washingtonnal, egyebek közt a polgárháború sújtotta Szíria humanitárius helyzetének javítására teendő lépésekről. Moszkva hajlandó megvitatni a szí­riai tűzszünet kérdését - erősítette meg Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökség szerint. Gatyilov hozzátette: a Szíria-közi genfi tárgyalások felújítása a szíriai ellenzék „rijádi csoportjának” álláspontjától függ. Szerinte ugyancsak az a felelős az idei genfi tárgyalások első fordulójának kudarcáért is.

Az orosz védelmi tárca eközben közölte, információi szerint amerikai harci gépek bombázták szerdán a szíriai Aleppó városát, orosz gépek nem jártak akkor abban a térségben. Előzőleg a Pentagon megvádolta Oroszországot és a szíriai kormányerőket azzal, hogy leromboltak két kórházat. „Moszkvai idő szerint délután két órakor az amerikai légierő két A-10 típusú harci gépe lépett be Törökországból a szíriai légtérbe, egyenesen Aleppó fölé repült, és ott támadásokat hajtott végre” – fejtette ki Moszkva.