Ludwig EmilGéemós csemege

Úgy hozta szerencsém, hogy Michiganben dolgozhattam ácsként még az előző rendszer idejében.

Ludwig Emil – 2016.02.12. 03:42 –

Elégedett munkaadóm a következő években meghívta egész nyári vakációra a családomat is, a gyerekek szépen megtanultak angolul és „amerikaiul” is. Csak azért említem mindezt, mert a minap a nejem észrevett egy ismerős, eredeti amerikai csokidesszertet a budai élelmiszerboltban. Megvette, a harminckilenc éves lányunk pedig felismerte: ez volt az egyik kedvenc csemegéjük gyermekkorukban. Reese’s – sok évtizedes amerikai brand.

A keskeny, nettó ötvenegy gramm tartalmú csomagban három darab különálló, mogyoróvajból és kakaós bevonómasszából készült kerek tallér zizeg. Angol nyelvű „tartalomjegyzéke” szerint cukorból, kakaóvajból, sovány tejporból, tejzsírból és laktózból áll a csokoládémassza, az emulgeálószer: szójalecitin, poliglicerol-poliricinoleát, aszkorbinpalmiát és citromsav sűrű kotyvaléka. A kis vegyianyag-gyűjtemény magyar nyelvű címkéje precízen megnevezi az édesség összetevőit; arról sem feledkezve meg, hogy „a *–gal megjelölt összetevők genetikailag módosított cukorrépából (sugar beets), kukoricából (corn) és szójababból (soya beans) vannak”. Egy ráérő csokifogyasztó is megteheti, hogy elolvassa az ennivalója tájékoztató szövegét. Sokat tanulhat belőle. Például a GMO mozaikszó feloldását: Genetically Modified Organisms. A biotechnológiát rekombináns (újrarendező) DNS-változtatásnak nevezik, az eljárások közös vonása, hogy ismert DNS-anyagokhoz kapcsolnak ismeretlen DNS-anyagokat – géneket – laboratóriumi körülmények között. Egyszeri beavatkozással tartósan továbbtenyészthető GMO-fajták hozhatók létre ily módon. Az amerikaiak nem ok nélkül kezdték el az 1980-as években a tudományos gémmódosítást. A tőkeerős farmerek (és befektetők) megsokszorozták vagyonukat a művi terméshozamok által; a gyenge lábon álló, konzervatív földműves gazdák elvéreztek a versenyben.

Miközben az Egyesült Államok – és más tengerentúli országok – növekvő mértékben termesztenek génmódosított növényeket élelmiszer-alapanyagnak és állati takarmánynak, az európai országok társadalma ódzkodik tőle. Az unió „ellenállása” kétarcú: egyes tagállamok parasztjai üdvözölnék, mások – mint a biológusok – aggódnak miatta, a jövőnkért. Okkal féltik a több ezer éves élő agrárkultúrájukat, a hagyományos minőségi piacaikat. Az Egyesült Államok az utóbbi években – megérezve az öreg kontinens gyengülését – már meg is kezdte a behatolást a világ második leggazdagabb, ötszázötvenmilliós népességű földrészére. Washington szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni Euró­pával, az ajánlat erősen emlékeztet Don Corleone eltökélt üzenetére: vagy az aláírásod, vagy az agyvelőd kerül erre a papírra.
Vissza a Rees’s-féle békés szója–mogyi–kuki csokicsemege konkrét esetéhez! Magyarország 1998. évi XXVII. törvénye de facto, de jure megtiltotta a GM fajták hazai termesztését. Már 2011 nyarán több száz hektáron semmisíttetek meg GM kukoricát a hatóságok. A 2012. évi magyar Alaptörvény egyértelműen előírja a mezőgazdasági termények GMO-mentességét, az ország lakóinak testi és lelki egészsége érdekében. Kérdés: hogyan illeszkedik a magyar törvényi rendszerbe a három importált, engedély nélküli, szabadon felhasználható GM-adalék?

A helyes válaszadóknak eredeti amerikai csokoládécsemege jár jutalmul (az édességboltból).

 

Ludwig Emil: Géemós csemegeÚgy hozta szerencsém, hogy Michiganben dolgozhattam ácsként még az előző rendszer idejében...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. február 12.