Visszafogott maradt az inflációs környezet

Jelentősen csökkent az üzemanyagok ára – Az élelmiszerek alig drágultak – Nem valószínű a jegybanki alapkamat mérséklése

Bódy Géza – 2016.02.12. 03:12 –

Mérsékelt maradt a januári infláció. Ebben az üzemanyagárak jelentős csökkenése, a sertéshús áfájának mérséklése és az élelmiszerek, valamint a szolgáltatások mérsékelt drágulása játszotta a főszerepet.

9oEnyhén emelkedtek a jegybank által számított inflációs alapmutatók az előző hónaphoz képest, de szintjük továbbra is visszafogott inflációs környezetre utal – állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal januári, inflációról kiadott jelentése után a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az októberi 0,1 és a novemberi 0,5 százalék után decemberben ugrott 0,9 százalékra a fogyasztói árindex. A decemberi 0,9 százalékossal megegyező januári inflációs adatot az MNB azzal magyarázza, hogy a sertéshús áfájának csökkentése ellensúlyozta azt, hogy az üzemanyagok ára bázishatások miatt kevésbé mérséklődött, mint az előző hónapban. A maginfláció mutatójának 0,1 százalékpontos emelkedése mellett az indirekt adóktól megszűrt maginfláció 0,2 százalékponttal 1,3 százalékra nőtt.

A keresletérzékeny termékek inflációja 0,4 százalékponttal 1,9 százalékra, a ritkán változó árú termékeké 0,3 százalékponttal két százalékra emelkedett.

Az MNB szerint az iparcikkek éves inflációs rátája decemberhez képest enyhén, de az elmúlt másfél év átlagánál magasabb szintre emelkedett. Mint az elemzés hozzáfűzi, az iparcikkek árazását az importárak árleszorító hatása és a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet együttes hatása alakítja. A lakosság inflációs várakozásai az alacsony inflációs folyamatoknak megfelelően mérsékeltek, és a múlt év eleje óta érdemben nem változtak.

A KSH közlése szerint a januári adat jelentősen elmarad az elemzők 1,2 százalékos várakozásától. A legnagyobb mértékben, 0,9 százalékkal a szeszes italok és a dohányáruk drágultak egy hónap alatt, egy év alatt pedig 3,5 százalékkal. Ezen belül a dohányáruk öt, a tömény italok 5,6, míg a bor 2,3, a sörök viszont csak 0,2 százalékkal kerülnek többe. Az üzemanyagok ára jelentősen csökkent, a múlt hónapban 4,2, egy év alatt 5,4 százalékkal. 

A ruházkodási cikkek 0,1 százalékkal drágultak egy év alatt, decemberhez képest három százalékkal kellett kevesebbet fizetni, elsősorban a kiárusítások miatt. Az éves maginfláció szezonálisan kiigazított értéke 1,5 százalékra emelkedett a decemberi 1,4 százalékról.

Az egy évvel korábbihoz képest az élelmiszerek 1,4 százalékkal drágultak, ezen belül a sertéshús ára 17,2, a tejé 9,9, a sajté 6,9 százalékkal mérséklődött. A háztartási energia ára átlagosan 0,2 százalékkal csökkent.


Röviden. Az olajár miatt „borult” minden

- Az elemzők az inflációs folyamatok alapján nem várnak monetáris politikai reakciót, az alapkamat további csökkentését.

- A piacon 1,1-1,2 százalékos, 12 hónapra visszatekintő inflációt vártak a CIB Bank szakértői, ugyanakkor megjegyezték: az alapfolyamatokat jobban mutató maginfláció kissé tovább emelkedett, januárban elérve az 1,5 százalékot a decemberi 1,4, illetve a 2015-ös átlagos 1,2 százalék után.

- Amennyiben az olajárak tovább csökkennek vagy tartósan a jelenlegi szinten maradnak, az idei infláció 0,4 százalékponttal lehet alacsonyabb az általuk várt évi átlagos 1,4 százaléknál, és további lefelé mutató kockázatot jelent a háztartási energiaárak esetleges további csökkentése is – olvasható a Takarékbank elemzésében. Szakértőik arra számítanak hogy az infláció az év végére elérheti a 2,4 százalékot, de 2017 közepéig nem éri el a háromszázalékos jegybanki inflációs célt.

- Az éves inflációs ráta alulmúlta a várakozást, az Erste Bank nem számított a fogyasztói üzemanyagárak ilyen mértékű csökkenésére. A márciusi kamatdöntő ülés alkalmával várhatóan lefelé módosítja – a decemberi inflációs jelentésben szereplő 1,7 százalékos – éves inflációs várakozását a jegybank, és újabb lépéseket tehet a pénzügyi kondíciók lazítására.

- Az adatok alapján a K&H szerint látszik, hogy a sertéshús áfájának csökkentése tükröződött az árakban. Ha következő hónapokban nem lesz komolyabb üzemanyagár-emelkedés, akkor az év közepén nulla százalék alá is „benézhet” az infláció.


Megtette hatását az olcsóbb sertéshús 

Az inflációs adatok alapján a kereskedők nem nyelték le a sertéstőkehúsok áfacsökkentésének hatását, a vásárlók olcsóbban jutottak a termékhez – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A kormány a sertéstőkehús áfáját január 1-jétől 27 százalékról öt százalékra csökkentette, „ami szinte teljes mértékben megjelent a sertéshús árában”. Az NGM megjegyezte azt is, hogy az inflációs folyamatok az alacsony olajárnak és az Európából érkező dezinflációs hatásnak köszönhetően mérsékeltek, de a belföldi keresletből adódó árnyomás is visszafogott maradt.