Sikeres volt a magyar diplomácia

A tavalyi beruházási döntések eredményeképpen 1,4 milliárd eurónyi működő tőke érkezhet, még mindig dominál a járműipar

Putsay Gábor – 2016.02.12. 03:06 –

Csaknem tizenháromezer új munkahely létesülhet az országban a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) tavalyi ténykedése révén. Ez egyben azt is mutatja, hogy a befektetők részéről tovább élénkült az érdeklődés Magyarország iránt.

hipaÉsik Róbert és Szijjártó Péter a befektetések ösztönzéséről beszélt (Fotó: Hegedüs Róbert)
A magyar diplomácia sikerét hozta a múlt év, hiszen amellett, hogy rekordot döntött a külkereskedelmi többlet és az export, a befektetések ösztönzése is eredményes volt – közölte tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a HIPA évértékelő tájékoztatóján. Elmondta, tavaly 67 befektetési projektet tárgyalt végig sikeresen a HIPA, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, és több mint 1,4 milliárd euró, azaz mintegy 435 milliárd forint összértékű külföldi tőke érkezik az országba. Így a tavalyi beruházási döntések eredményeképpen öt híján 13 ezer új munkahely létesülhet, ami 21 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Szijjártó szólt arról is, hogy ezek az eredmények mutatják: helyes döntés volt, hogy a magyar külpolitika középpontjába a külgazdaság került, mindez egyben a magyar diplomácia felminősítését tükrözi. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a befektetésekért az idén még többet kell dolgozni, ugyanis a világgazdasági folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy nemzetközi szinten minden eddiginél nagyobb verseny várható ezen a területen. Magyarország ma második Közép-Európában – a csehek után – az egy főre jutó külföldi befektetésekben, lakosonként 8263 eurós eredménnyel. Tavaly az export értéke a bruttó hazai termék (GDP) 103,8 százaléka volt, az ipari teljesítmény pedig a GDP 26,8 százalékát tette ki. Mindkét esetben az előkelő harmadik helyet értük el ezzel Európában – magyarázta a miniszter.

Szijjártó Péter említést tett arról is, hogy a kormány tovább erősíti a stratégiai partnerséget az itt működő vállalatokkal. Eddig 65 stratégiai megállapodást kötött cégekkel a magyar állam, s ezek a vállalatok jelenleg 200 581 embernek adnak munkát. Ehhez tartozik, hogy a stratégiai partnerség kezdete óta 14 446 munkahelyet hoztak létre összességében a cégek, a tízezermilliárd forintnyi beruházásból 1600 milliárd forint részben a megállapodások eredménye.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke arról adott tájékoztatást, hogy tavaly is Németországból érkezett a legtöbb befektetés, ugyanakkor az Egyesült Államokat követően a magyar cégek adták a legtöbb beruházást. A németek 14, az amerikaiak 11, míg a magyar cégek nyolc pozitív döntésben voltak érdekeltek – közölte a HIPA elnöke. Ugyanakkor, ha az új munkahelyek számát vesszük figyelembe, a németek (négyezer) és az amerikaiak (2400) együttesen az új állások csaknem felét hozzák. Az ágazatok közül továbbra is a járműipar, az üzleti szolgáltató és az infokommunikációs szektor a meghatározó, ugyanakkor szorosan felzárkózik az élelmiszeripar is. Ebből is az látszik, hogy a befektetők továbbra is élénkül az érdeklődés Magyarország iránt. Ésik Róbert hozzátette: annak érdekében, hogy az idei év legalább olyan sikeres legyen, mint amilyen a tavalyi volt, szeretnék tovább emelni a magas hozzáadott értékű projektek számát és a vidéki beruházások részarányát.Elsők vagyunk a régióban

A HIPA eredményeit a tengerentúlon is elismerik. A Site Selection magazin az idén hetedik alkalommal állította össze a legjobb beruházási célországok listáját. Ebben Magyarország az abszolút rangsor és az egy főre jutó projektszám alapján összeállított listán is az első lett a kelet-európai régióban.