Nagy jelentőségű a beszállítói program Nyugat-Pannóniában

Folyamatos a kapacitás- és termelésbővítés

Szajlai Csaba – 2016.02.12. 03:02 –

A zalacsányi Batthyány-kúria adott helyszínt a kormány által kiemelt projektként működő Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ fórumának. Ezen a térség, valamint a járműgépgyártó ágazat teljesítményéről és terveiről esett szó. Szíjártó Zsolt ügyvezető igazgató nyilatkozott lapunknak.

szijartoSzíjártó Zsolt (Fotó: Hegedüs Róbert)
- Milyen teljesítményt mutattak fel tavaly a járműgyártó cégek? S mi a profilja a nyugat-magyarországi régiónak?

- A magyar járműipar 2015-ben is a gazdasági növekedés egyik kiemelkedő ágazata volt, a végső számok még nem állnak rendelkezésre, de annyi biztos, hogy 2014-hez képest a szektor két számjegyű lesz. A nyugat-pannon régió profilja főként a nagy autógyártó, összeszerelő vállalatok számára kulcsfontosságú a járművek hajtásláncához, illetve irányításához kapcsolódó komplex alegységek előállítása.

- Milyen tradíciója van a térségben az autóiparnak?

- Az ide betelepült multinacionális cégek közül több az idén ünnepli működése huszonötödik évfordulóját.

- Konkrétan?

- Az Opel szentgotthárdi gyára és a BPW Hungária szombathelyi egysége is.

- Mennyire versenyképes hazánk, a térség ebben a szegmensben?

- Magyarország versenyképességét mutatja, hogy szinte minden hónapban lehet bejelentést hallani arról, hogy egy itt működő vállalkozás kapacitást bővít, fejleszt, illetve új, főként a termeléssel összefüggő járműipari gyártócégek jelennek meg, konkrét befektetésekkel. Ami a nyugat-pannont illeti, az itt működő társaságok többsége további kapacitásbővítéseket tervez, és új befektetők is jelentek meg mind a nagykanizsai, mind a szombathelyi, mind pedig a zalaegerszegi ipari zónában. Ezek a szakmai befektetők vagy magyarországi, vagy kelet-európai kapcsolatokkal rendelkeznek.

- Gond a szakképzett munkaerő hiánya?


- Olyannyira, hogy ez nagyon sokszor a tervezett beruházások gátját jelenti.

- Mi a megoldás?

- Elsődlegesen a műszaki szakmák vonzóvá tétele a fiatalok és a szüleik körében, hogy minél többen válasszák a műszaki szakirányú képzéseket. Másrészről a munkavállalók mobilitását szeretnénk ösztönözni, hogy az esetleges utazással és szállással kapcsolatos igényeket kielégítsük.

- Melyek azok a fókuszterületei a központnak az idén, amelyek a korábbiakhoz képest jobban artikulálódnak?

- Konkrét munkaerő-piaci fejlesztések tervezése és megvalósítása, amelyek az említett anomáliákra adnak adekvát megoldásokat. Emellett a régió kisvállalkozói számára beszállítói program indítását tervezzük, amelynek keretében felkészítjük a vállalkozásokat a jövőbeni beszállítói kapcsolatokra. Továbbá segítünk beruházásaik létrejöttében és az exportpiacokra történő kijutásukban.