Kimagaslóan teljesített a részvénypiac

Putsay Gábor – 2016.02.12. 02:58 –

Tavaly mintegy harmincötezermilliárd eurónyi vagyont kezelt a globális alapkezelői piac, amiből Európa mintegy tizenkétezermilliárd euróval részesült.

A legtöbb vagyon a részvénybefektetésekben volt 2015-ben, de egyre nagyobb teret nyernek a vegyes alapok nemcsak hazánkban, hanem világszerte is – hangzott el a JP Morgan Asset Management tegnapi rendezvényén, ahol a társaság előadói kiemelték a magyar részvénypiac kimagasló teljesítményét is. Mint azt a Portfólió közölte, a globálisan kezelt vagyon befektetési alapokban való megoszlását tekintve negyven százalék részvényekben (Európában 27), 21 százalék kötvényekben (Európában 23), 18 százalék vegyes alapokban (Európában 22) és 12,4 százalék (Európában kilenc) pénzpiaci alapokban volt tavaly, ezek közül is a legnagyobb növekedést a vegyes alapok mutatták fel.

A magyar részvénypiac teljesítményével kapcsolatban David Stubbs, a JP Morgan Asset Management vezető piaci stratégája kiemelte: „fantasztikus, ami itt folyik”, utalva ezzel a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX jól látható tavalyi menetelésére szemben például a STOXX 600 index – a legnagyobb hatszáz európai vállalat – gyengülésével. Elmondta, kevésbé lehet arra számítani, hogy a következő öt-hat hónapban a Fed kamatot emelne.