Meryl Streep inkább rögtönöz Berlinben

A színésznő nem tudja, mit csinál egy zsűrielnök

MH-összeállítás – 2016.02.12. 02:04 –

Meryl Streepnek elképzelése sincs arról, hogy mit kell tennie a zsűri elnökének egy filmfesztiválon, de nem aggódik a kihívás miatt. Erről a zsűrielnöki feladatot először vállaló amerikai színésznő a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) legfőbb díjairól döntő testület bemutatkozó sajtótájékoztatóján beszélt a német fővárosban.

merylMeryl Streep (Fotó: Reuters/Stefanie Loos)
Meryl Streep mellett egy másik világhírű filmszínész, a Golden Globe-díjas brit Clive Owen is elfogadta a Berlinale szervezőinek felkérését, és a bemutatkozó tájékoztatón kiemelte, hogy a zsűrizés nagy felelősség, hiszen a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján szerzett díj nagy ismertséget ad a kitüntetett alkotóknak, és ajtókat nyithat meg előttük. A zsűri így nemcsak díjakat oszt, hanem karriereket is beindít. A hétfős testületben két másik színész is dolgozik, az olasz Alba Rohrwacher és a német Lars Eidinger. Tagja továbbá Brigitte Lacombe francia fotóművész és Malgorzata Szumowska lengyel rendező, aki tavaly a Berlinalén elnyerte az Ezüstmedve-díjat a Body című alkotásáért. A legjobb filmnek járó Aranymedvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüstmedvékért az idén tizennyolc alkotás versenyez.

További ötöt versenyen kívül mutatnak be a nagyjátékfilmes szekcióban, ahová huszonegy országból válogattak be filmeket. A huszonhárom munka közül tizenkilencnek a Berlinalén lesz a világpremierje.
A fesztivál az Oscar-díjas Coen testvérek Ave, Cézár című alkotásának díszvetítésével kezdődött tegnap este.

A február 21-ig tartó fesztiválra két magyar alkotást hívtak meg, Bucsi Réka LOVE című animációs filmje a rövidfilmes versenyprogramban debütál, Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjének világpremierjét pedig a Forum nevű szekcióban tartják, amelyen formabontó, kísérleti alkotásokat mutatnak be.