Alapmű a nácizmusról

Húsz év után jelent meg újra Shirer klasszikusa

Őry Mariann – 2016.02.12. 01:34 –

A náci Németország történetének népszerű feldolgozása jelent meg újra a Partvonal Kiadó gondozásában. William L. Shirer amerikai újságíró és haditudósító 1960-ban publikált műve, A Harmadik Birodalom felemelkedése és bukása minden világnyelven megjelent, több mint tízmillió példányban adták el.

Shirer akkor vált ismertté, amikor a CBS amerikai rádiótárság számára tudósított 1934 és 1941 között Berlinből. A sztárriporter személyesen is találkozott az összes náci vezetővel, testközelből nézte végig az eseményeket előbb a német fővárosban, majd évekkel később Nürnbergben.

birodalomA háború után politikai okokból távolodott el az újságírói pályától, liberális demokrata nézetei éppen elegendők voltak ahhoz, hogy rákerüljön a „kommunistagyanús” személyek feketelistájára. Öt évig dolgozott a könyvön, amely először 1950-ben, majd jelentősen kiegészítve 1960-ban jelent meg az Egyesült Államokban. Shirer könyvét csak az első évben hússzor nyomták újra, s bestseller lett Nyugat-Németországban is, ahol nagy vitákat kavart. Az évtizedek során megkerülhetetlen történelmi művé vált, tanulmányokban sűrűn idézett és népszerű opusz. Nem véletlen az sem, hogy amikor 1995 decemberében először megjelent Magyarországon A Harmadik Birodalom felemelkedése és bukása, három hét alatt elkapkodták. Legfőbb ideje volt az oktatásban is széles körben használt könyv újrakiadásának – két vaskos kötetben, több mint ezerkétszáz oldalas terjedelemben jelent meg. Shirer könyvét nemcsak személyes élményei és rendkívül élvezetes stílusa teszi a téma legolvasottabb feldolgozásává, hanem a benne lévő tudásanyag is. A második világháború után több mint négyszáznyolcvan tonnányi német levéltári anyag került az Egyesült Államokba, és Shirer az elsők között ásta bele magát a dokumentumokba, a könyvön öt évig dolgozott. Mindezt átszűrte személyes élményein, és ellátta rendkívül alapos megfigyelésekkel. A Harmadik Birodalom felemelkedése és bukása még most, több mint hetven év után is tud újat mondani az olvasónak.

William L. Shirer:
A Harmadik Birodalom felemelkedése
és bukása I–II.
2015.