Svédország súlyos börtönnel fenyegető terrorellenes törvényt fogadott el

Az elítélt terroristákat nem foszthatók meg állampolgárságuktól

MH/MTI – 2016.02.11. 07:25 –

A svéd parlament az eddigieknél szigorúbb terrorizmusellenes törvényt fogadott el szerdán, ugyanakkor az elítélt terroristákat továbbra sem foszthatják meg svéd állampolgárságuktól.

A jóváhagyott terrorizmusellenes törvény egyebek közt két évi szabadságvesztéssel rendeli büntetni azokat, akik külföldre utaznak, hogy valamely terrorista szervezethez csatlakozzanak. Aki terrorcselekmények elkövetésére irányuló kiképzésben vesz részt, azt hat év börtönnel büntethetik. Terrorszervezetek finanszírozásáért a jövőben két év börtön jár majd.

A svéd titkosszolgálatok szerint 2013 óta legalább 292 ember távozott Svédországból Szíriába vagy Irakba, hogy ott az Iszlám Állam dzsihadista fegyveres szervezethez csatlakozzon, s közülük azóta 133-an hazatértek.

A szélsőjobboldali Svéd Demokraták (SD) párt indítványozta, hogy az elítélt terroristákat megfoszthassák svéd állampolgárságuktól, azonban ezt a javaslatot a képviselők 236 ellenszavazattal, 16 tartózkodás mellett elutasították, s mellette csak az SD 45 képviselője szavazott.

A francia nemzetgyűlés szintén szerdán fogadta el a terrorveszély miatt kezdeményezett alkotmánymódosítást, válaszul a tavaly november 13-i párizsi terrortámadásokra. A módosítás első passzusa a rendkívüli állapot szabályozásáról rendelkezik, míg a második bevezeti állampolgárságtól való megfosztás lehetőségét az elítélt terroristák esetében.