Áthelyezték a vörös csillagos plakátot

Pindroch Tamás – 2016.02.11. 01:51 –

A városi és országos közfelháborodás hatására az MSZP eltávolította azt a „stilizált vörös csillagot” is ábrázoló plakátját, amelyet a salgótarjáni December 8. térre helyeztek ki.

A kommunista hatalom és a szovjet csapatok Salgótarjánban, 1956. december 8-án százharmincegy fegyvertelen civilt mészároltak le, közöttük sok munkásfiatalt és édesanyát is. Ezért vert nagy hullámokat az, hogy most az MSZP-s polgármesterjelöltet, Fekete Zsoltot és három baloldali helyi politikust ábrázoló, a Munkáspárt 2006 vörös csillagos pártlogójával is ellátott plakátot éppen az eseményről elnevezett tér sarkán helyezték el.

A plakátot tegnap reggel a Fidesz aktivistái a Politikai Foglyok Országos Szövetségének javaslatára fekete lepellel borították le. Később a szocialisták a város más pontjára szállíttatták.

A Munkáspárt 2006 vezetője, Vajnai Attila büszkén vállalja a hazánkban törvény által tiltott önkényuralmi jelkép viselését. Egészen Strasbourgig vitte azt az ügyet, amelynek során a magyar hatóságok több órán keresztül fogva is tartották, amikor egy nyilvános rendezvényen feltűzte magára a vörös csillagot. Az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot azért, mert büntetőeljárást indított a jelkép nyilvános használata miatt. Erre az Országgyűlés kinyilvánította, nem ért egyet a strasbourgi ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett.

Salgótarjánban tegnap a szocialista Fekete Zsolt elnézést kért a plakát kihelyezéséért, bár szerinte a botrányt a Fidesz–KDNP gerjesztette.

A február 28-i időközi polgármester-választáson a szocialista Fekete Zsolt mellett Simon Tibor (Fidesz–KDNP), Hulitka István (Jobbik) és Thürmer Gyula a Magyar Munkáspárt jelöltje indul.