Az előválasztás szerint jelentős változást akarnak az amerikaiak

A New Hampshire-i voksolás eredménye szakértők számára nem reprezentatív

Tóth Loretta – 2016.02.11. 01:45 –

A republikánus oldalon nagy fölénnyel Donald Trump New York-i mil­liárdos, a demokratáknál pedig Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte meg az előválasztást az északkeleti New Hampshire államban. A demokrata Hillary Clinton a vártnál nagyobb vereséget szenvedett.

5 20160211

Rendkívül magas volt a szavazáson való részvétel a kedden megtartott New Hampshire-i előválasztáson, az elnökjelöltségi versengés második helyszínén, ahol - az előjelzésekkel összhangban - Donald Trump és Bernie Sanders gyűjtötte be a legtöbb voksot. Sajtóelemzések szerint az eredmény az amerikai választók azon akaratát jelzi, hogy mindenképpen jelentős változást akarnak, szeretnék „felforgatni” az amerikai politikát.

Bernie Sanders, a demokraták favoritja a voksok 59,8 százalékával győzött, vetélytársa, Hillary Clinton volt külügyminiszter viszont csupán a szavazók 38,6 százalékának bizalmát nyerte el. A republikánus oldalon Donald Trumpnak, úgy tűnik kampányában sikerült megfelelően meglovagolnia a politikai elit iránt érzett haragot: a szavazatok 35,2 százalékát szerezte meg. Mögötte viszonylag nagy lemaradással következik a többi republikánus elnökjelölt-aspiráns. Nagy meglepetést keltett elemzők - és a választók - körében is, hogy a jó és tisztességes politikusnak tartott, de szürkén kampányoló John Kasich ohiói kormányzó második lett a szavazatok 15,9 százalékával. A harmadik helyen Ted Cruz texasi szenátor végzett, a szavazók 11,5 százalékának bizalmát megszerezve, s mögötte Jeb Bush volt floridai kormányzó csak négy tizedszázalékkal maradt le. Marco Rubio floridai szenátor a voksok alig valamivel több mint 10 százalékát gyűjtötte be, Chris Christie, New Jersey állam kormányzója pedig 7,6 százalékos szavazataránnyal dicsekedhet.

Győzelmi beszédében Bernie Sanders hangsúlyozta, hogy az eredmény olyan üzenetet küldött, amelynek „nagy visszhangja lesz a Wall Streettől Washingtonig, Maine államtól Kaliforniáig. Ez az üzenet pedig az, hogy „nagyszerű országunk kormánya mindenkié, nem csupán maroknyi gazdag kampányfinanszírozóé”. „Nem engedhetjük meg, hogy a Wall Street és a milliárdosok kasztja megvásárolja a választásokat” - fogalmazott.

Hillary Clinton harcias beszédben bíztatta híveit, és a maga részéről további kemény küzdelmet ígért. A volt külügyminiszter hangsúlyozta, hogy céljai egybeesnek a Bernie Sanders által hangoztatottakkal, hiszen ő maga is a Wall Street befolyása ellen küzd. A vereség után Clinton csapata próbálta kisebbíteni a New Hamp­shire-i vereség jelentőségét: kampánymenedzsere, Robby Mook rövid sajtónyilatkozatot tett közzé, s ebben azt magyarázza a Clinton-támogatóknak, hogy a New Hampshire-ben elszenvedett vereség nem is számít, lényegesebbek lesznek a nevadai és a dél-karolinai eredmények márciusban.

Donald Trump hangoztatta: „Amerikát ismét naggyá tesszük.” A milliárdos felszólalását újra és újra megszakította az ünneplő hívek tapsa, és „Amerika, Amerika” skandálása. Trump gratulált Bernie Sandersnek, de rögtön hozzátette: „Sanders eladná, elajándékozná az országot.” Beszédében azt fejtegette, hogy a politikusok Washingtonban jó kis megállapodásokat kötnek, többnyire a saját hasznukra is, de ha ő lesz az Egyesült Államok elnöke, akkor a politikai alkuk hasznát az emberek látják majd.

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója lapunk megkeresésére elmondta, hogy bár a „mezőny” egyre szűkül, nagyon messze vagyunk még a választások végétől, a New Hampshire-i eredmény pedig sem gazdaságilag, sem társadalmilag nem tekinthető reprezentatívnak. Mint mondta, előre várható volt Bernie Sanders fölénye, az eredmény Hillary Clintont sem érte meglepetésként, a déli államokban azonban kevésbé valószínű, hogy a vermonti szenátor ilyen jól fog szerepelni. Ugrósdy Márton hozzátette, országosan Clinton még mindig jobban áll Sandersnél, a republikánusok versenyében pedig a mostani voksolás igazolta azokat az előjelzéseket, amelyek a „személyiségével kampányoló” milliárdos nagy fölényét jósolták.