Újabb pályázatokat írtak ki a gazdáknak

Eddig 610 milliárd forint nyílt meg az 1300 milliárdos vidékfejlesztési programból, és még az idén megjelenik a többi felhívás is

Nagy Kristóf – 2016.02.11. 00:58 –

Újabb hat vidékfejlesztési pályázatot tett közzé a Miniszterelnökség. Az új jogcímekkel együtt a 2020-ig szóló 1300 milliárd forintos keretösszeg csaknem felére már pályázhatnak a gazdák a Vidékfejlesztési Programban. Az új kiírások között a települések és a Natura 2000-es területek, valamint a hátrányos helyzetű területen gazdálkodók számára nyílik lehetőség.

legelő 20160211Versenyelőnyben a gazdák a kedvező támogatásoknak köszönhetően (Fotó: MH)

Újabb hat pályázat jelent meg a Vidékfejlesztési Programban – közölte tegnap a Miniszterelnökség. A most közzétett felhívások az önkormányzatok, a mezőgazdasági termelők és a magánjogi erdőgazdálkodók számára nyújtanak fejlesztési forrást. A hatból két kiírásra már pályázhatnak a gazdálkodók. Ezek közül a Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések elnevezésű kiírásra rendelkezésre álló keretösszeg 25,5 milliárd forint. A Natura 2000 hálózat, az Európai Unió által létrehozott európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül segíti a biológiai sokféleség megóvását, és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához. A tegnap kiírt pályázat célja, hogy a Natura 2000-es erdők fenntartásából, speciális kezeléséből adódó többletköltségeket, bevételkiesést kompenzálja a gazdálkodóknak. Szintén ide tartozik a Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések megvalósítását támogató felhívás, amelynek célja a Natura 2000-es gyepterületek fenntartásából adódó többlet kompenzálása. A keretösszeg 25,8 milliárd forint.

A tegnap közzétett felhívások közül március 15-étől pályázhatnak a gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra, valamint a természeti hátránnyal érintett területek kompenzációs kifizetéseire. Előbbi felhívás célja a mezőgazdasági termelést érintő időjárási kockázatok hatásának enyhítése érdekében a korábbi években kialakított kockázatközösségi rendszer fenntartása, a mezőgazdasági termelők öngondoskodáson alapuló felelősségének megerősítése, az állami segítség hatékonyabbá tétele. A felhívásra rendelkezésre álló keretösszeg 23,7 milliárd, erre az évre négymilliárd forint. A szintén március közepétől igényelhető, hátrányos területek kompenzációs kifizetéseire vonatkozó felhívás célja a termőhelyi adottságoknak megfelelő termelési szerkezet kialakítása, a környezettudatos gazdálkodás és fenntartható tájhasználat erősítése. A keretösszeg 23,62 milliárd forint.

A további két, tegnap közzétett felhívás elsősorban a településeknek szól. A március 28-ától igényelhető, a településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés elnevezésű felhívás célja, hogy javuljon a vidékiek életminősége, a települések vonzóbbakká váljanak olyan, a fenntarthatóság növelését és a társadalmi felzárkózást és az egész életen át tartó tanulást elősegítő fejlesztések által, amelyek a helyi szükségletek mértékéhez igazítva tényleges közösségi jellegű funkciókkal és használattal bírnak. Kiemelt célkitűzés az energia- és erőforrás-hatékonyság növelése, valamint az alapvető szolgáltatásokhoz és a közösségi élet feltételeihez való hozzáférés javítása. A rendelkezésre álló keretösszeg 26,9 milliárd forint. Április 15-étől igényelhetik a kétezer lakosnál kisebb települések a 12 milliárd forintos keretösszegű egyedi szennyvízkezelésre szolgáló támogatást. Ennek célja, hogy a megfelelő szennyvízkezeléssel csökkenjen a kisméretű települések szennyvízterhelése.

A most megjelent felhívásokkal együtt a Miniszterelnökség mintegy 610 milliárd forint pályázati forrást nyitott meg eddig az 1300 milliárd forint keretösszegű Vidékfejlesztési Programban. A fennmaradó pénzekre a pályázatot, az éves fejlesztési keretben foglaltak szerint, még az idén kiírják.


Rekordösszeget utalt az MVH

Minden eddiginél több pénzt, 800 milliárd forintot utalt tavaly a gazdáknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), januárban pedig ötvenmilliárd forintot, ezzel mára a támogatások 95 százalékát kifizették a jogosultaknak – hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a hivatal elnöke a távirati irodának. Kiemelte: emellett Magyarország az egyetlen uniós tagország, amely egyidejűleg nyolc jogcímben indította el a kifizetéseket. Magyar javaslatra került be az uniós szabályozásba, hogy a korábbi maximum ötven- helyett legfeljebb hetvenszázalékos előleget is fizethetnek a tagállamok. Éltünk is az akár hetvenszázalékos előlegfizetés lehetőségével. Mindez versenyelőnyt jelent a magyar gazdáknak. A hivatal 2015-ben 232 ezer kérelmet bírált el a rekordösszegű kifizetés mellett, miközben mindössze 1150-en fellebbeztek a döntések ellen. Korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kifogásolta az MVH működését, amelyet az ÁVH-hoz hasonlított. A hivatal megszüntetésének ötletét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter élesen bírálta.