Börtönbüntetés a rendőrverő migránsoknak

Csibra Tibor – 2016.02.11. 00:45 –

Egy év nyolc hónaptól három évig terjedő, börtönben letöltendő szabadságvesztésre, emellett a többségük esetében Magyarország területéről kiutasításra ítélte tegnap a Kiskunhalasi Járásbíróság azokat a migránsokat, akik egy hónapja tömegverekedést robbantottak ki a helyi befogadóközpontban, majd a rend helyreállítására kivezényelt rend­őrökre támadtak – tájékoztatta lapunkat Sárközy Szabolcs, a Bács-Kiskun Megyei Törvényszék sajtószóvivője.

A tizenöt illegális bevándorlót gyorsított eljárásban állítják bíróság elé, tegnap tíz ember ügyében született döntés, a többiek ma ülnek a vádlottak padjára. Az érintetteket a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja. A tegnap bíróság elé állított külföldiek közül mindössze egy olyan volt, akivel szemben a bíróság nem alkalmazott szabadságvesztés-büntetést, azonban a testület a társaihoz hasonlóan őt is kiutasította hazánkból. A tegnapi tárgyaláson azoknak a migránsoknak az ügyeit bírálták el, akik a rendbontás idején kövekkel és más eszközökkel dobálták meg a rendőröket.

Az érintettek szinte kivétel nélkül a Közel-Keletről származnak.

Megírtuk, január 15-én, a kiskunhalasi Menekültügyi Őrizetes Befogadó Központ egyik szobájában szóváltás alakult két iraki őrizetes között az internethasználat miatt, a két férfi össze is verekedett. A fegyveres biztonsági őrök szétválasztották őket, majd a helyszínre hívott rendőrökkel az egyik férfi dulakodni kezdett. A hatósági intézkedés láttán a migránsok még inkább hangoskodni kezdtek, majd megpróbálták kidönteni az intézmény kerítését. Az állomás fegyveres biztonsági őre könnygázzal igyekezett szétoszlatni a garázdákat, akik ezután az udvaron talált kövekkel kezdték el dobálni az őrséget, illetve a rendőröket. A vádlottak később a helyszínre érkezett rendőri erősítés láttán hagytak fel a rendbontással.