Kanyarban ütközött a két szerelvény

Tíz halottja és több mint száz sebesültje van Németország egyik legnagyobb vasúti balesetének – Megtalálták a fekete dobozokat

MH-összeállítás – 2016.02.10. 01:43 –

Csak a megtalált fekete dobozok adatainak elemzésével lehet megállapítani a legalább tíz halálos áldozatot és száznál is több sérültet követelő, Bajorországban kedden történt vonatszerencsétlenség okát.

vasúti baleset 20160210A rossz terepviszonyok is nehezítik a mentőalakulatok dolgát (Fotó: Reuters - Michael Dalder)

Szörnyű vonatkatasztrófa történt tegnap Münchentől mintegy negyven kilométerre: a Holzkirchen-Rosenheim egyvágányos vasútvonal egyik éles kanyarulatában, erdős területen egymásba szaladt két szerelvény. A Meridian vasúttársaság vonatvezetői így valószínűleg közvetlenül az ütközés előtt látták meg egymást, azaz a velük szemben száguldó vonatot, ezért nem maradt idő fékezésre, s a két személyszállító szerelvény nagy sebességgel rohant egymásba – mondta Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter. Pedig a szakaszon van olyan berendezés, amely az ilyen helyzetek elkerülését szolgálja. Az egyik vonat kisiklott, több kocsija felborult. Tizenöten életveszélyben vannak, a súlyos sérültek száma negyvenötre tehető, és mintegy kilencven ember könnyebb sérüléseket szenvedett. A vonatokon többnyire munkába tartó ingázók utazhattak, gyerekek a farsangi iskolai szünet miatt valószínűleg nem voltak közöttük.Mindkét vonat menetrend szerint indult el, és a közeli Kolbermoorban kellett volna kikerülniük egymást. A mentés lassan halad, mert a Mangfall folyó mellett fekvő baleseti helyszín nehezen megközelíthető. A Bad Aibling-i a legsúlyosabb vonatbaleset Bajorországban 1975. június 8. óta, amikor Warngaunál összeütközött két gyorsvonat. A katasztrófában akkor negyvenegy ember halt meg.

A bajorországi vonatbaleset esetleges magyar áldozatairól vagy sérültjeiről a müncheni magyar főkonzulátuson lehet érdeklődni, a megkereséseket rögzítik – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel. A főkonzulátus ügyeleti telefonszáma: +49 89/962280210 vagy +49/178 5486 416. Ugyanakkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint egyelőre nincs információ magyar érintettről. A müncheni főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll a német hatóságokkal.