Moszkva konkrét javaslatot tett a szíriai konfliktus rendezésére

Kerry az azonnali tűzszünet támogatására szólította fel Moszkvát

MH/MTI – 2016.02.09. 19:09 –

Moszkva konkrét javaslatot tett Washingtonnak a szíriai konfliktus rendezésére - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Moszkovszkij komszomolec nevű lapnak adott interjújában kedden. 

A külügyminiszter úgy fogalmazott, szemben azokkal, akik ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz, hogy a konfliktus rendezését csak azután lehet megvitatni, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök távozása egyértelművé válik, Moszkva "konkrét tervet" javasolt Washingtonnak, amelyet jelenleg is vizsgál az amerikai vezetés.
Lavrov elmondta: Moszkva meglepődött azon, hogy Berlin feltétel nélkül támogatja Ankarát, és Oroszországot okolta az Aleppóból a török határra menekülő emberekért. Úgy fogalmazott, "egy szó sem esett azokról a nyilvánvaló tényekről", hogy a terrorizmust Szíriában a török határon folyó csempészet táplálja. Az orosz külügyminiszter szerint Törökországba kőolaj és csempészáru, Szíriába fegyveresek, felszerelések és pénz áramlik a szír-török határon.
Lavrov kijelentette: az Egyesült Államok sok mindenért próbálja felelőssé tenni Oroszországot, ami Szíriában és Ukrajnában zajlik, de közben Moszkvát keresi fel, hogy segítsen a konfliktust rendezni, a tűzszünetet biztosítani.

Moszkva határozottan elutasította kedden Angela Merkel német kancellár és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök vádjait, amelyek szerint az orosz légicsapások Szíriában sok civil áldozatot követelnek, és Oroszország megszállva tartja a közel-keleti ország egy részét.

Kerry az azonnali tűzszünet támogatására szólította fel Moszkvát
John Kerry amerikai külügyminiszter kedden Washingtonból ismét arra szólította fel Oroszországot, hogy csatlakozzon az azonnali szíriai tűzszünet megvalósítását célzó erőfeszítésekhez.
Az amerikai diplomácia vezetője a Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel közös sajtómegjelenése során kijelentette, hogy Oroszország szíriai fellépése, különösen Aleppó környékén, megnehezíti a konfliktus lezárását célzó béketárgyalások megtartását, a komoly párbeszédet. Kerry ezzel az észak-szíriai város környékén több mint egy hét óta zajló orosz légicsapásokra utalt.
Az amerikai külügyminiszter legalább múlt szerda óta naponta nyilvánosan sürgeti az orosz bombázás beszűntetését, amely szavai szerint "nagy számban öl meg nőket és gyerekeket".