Lenkovics Barnabás a legaktívabb

Az Alkotmánybíróság félezer ügyet tárgyalt, háromszázhatvannégyet lezárt

Baranya Róbert – 2016.02.09. 01:31 –

Összesen 530 üggyel foglalkozott tavaly az Alkotmánybíróság (AB), ebből 363 ügy 2015. január 1. után indult, a maradék 167-et korábbról hozta át a testület – derül ki az AB által közzétett statisztikából, amelyben nem szerepel a nagyjából ezerötszáz, devizahitellel kapcsolatos, azonos tárgyú beadvány.

A félezer ügy többsége alkotmányjogi panaszként jutott a testület elé, két esetben került sor előzetes, míg 31 esetben utólagos normakontrollra. A bírák a tavalyi évben 79 ügyben kezdeményeztek egyedi normakontrollt.

Az adatok szerint az AB 364 ügyet zárt le, ebből 208 esetben visszautasító, megszüntető, áttételről rendelkező végzéssel, míg nyolcvanat érdemi határozattal. Az alkotmánybírák közül a jelenlegi elnök Lenkovics Barnabáshoz kötődik a legtöbb befejezett ügy (62), őt Varga Zs. András (46) és Czine Ágnes (39) követi. A határozatokhoz a legtöbb párhuzamos indoklást Salamon László, míg a legtöbb különvéleményt Kiss László fűzte. A testület tavaly hat jogszabályt vagy jogszabályi rendelkezést semmisített meg teljesen vagy részlegesen, míg bírósági vagy hatósági döntéssel szemben tizenhárom esetben tette ugyanezt.