Elnöki ötletparádé, támogatás nélkül

Önfeloszlatási tervek és anyagi gondok az országos roma önkormányzatnál

Kacsoh Dániel – 2016.02.09. 01:29 –

A vitatott módon visszahívott, ám a többség által biztosan nem támogatott elnök feloszlatná az Országos Roma Önkormányzatot. Hegedüs István erről szóló ötletét jelen állás szerint azonban a testület nem fogja megszavazni. A szervezet továbbra is nehéz pénzügyi helyzetben van.
Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) feloszlatását kezdeményezné a szervezet elnöke, Hegedüs István a következő közgyűlésen, legalábbis erről beszélt tegnapi tájékoztatóján a távirati iroda beszámolója szerint.

A Fidesszel szövetséges Lungo Dromból nemrég kizárt Hegedüs azonban aligha jár sikerrel, információink szerint ugyanis ehhez a tervhez bajosan tudja összeszedni a szükséges minősített többséget. Legutóbb a távollétében az ORÖ többsége, huszonhét képviselő hívta vissza tisztségéből az elnököt Buri Edina hivatalvezetővel együtt, aki tegnap mégis ebben a tisztségében vett részt a sajtótájékoztatón. Ő azt mondta, nem tartja törvényesnek a leváltását, így az ügy vélhetően bírósághoz kerül majd, akárcsak az elnök menesztésének kérdése. A kormányhivatal szerint addig marad minden a régiben.

Február 15-ig mindenesetre biztosan szükség lesz a közgyűlés megtartására, hiszen meg kell szavazni az idei költségvetést is. Hegedüs amúgy arról is beszélt, ha arra lesz szükség, hogy távozzon, akkor azt gondolkodás nélkül megteszi, hogy a kialakult vita ne gátolja az előrelépést a romaügyben. Berényi László Lungo Drom-os képviselő lapunknak úgy nyilatkozott, a testület döntő többsége egyértelműen az elnök távozását szeretné, s erre, miután minden jogi kérdést tisztáznak, előbb-utóbb mindenképp sor kerül. Az önfeloszlatást ugyanakkor nem támogatják, nincs szükség új választásra.

Berényi szerint ugyancsak mennie kell Buri Edinának, mondván, az elmúlt egy évben a hivatal törvénytelenségek sorával gátolta a társadalmi felzárkózás érdekében tervezett programok megvalósítását, így alkalmatlan a posztjára. Amint sikerül rendezni a sorokat – magyarázta az időközben a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet elnökének megválasztott Berényi –, folytatódhatnak a különböző foglalkoztatási, munkaközvetítési és képzési programok. Szerinte ehhez először végre kellene hajtani a szövetkezeti vagyon átadásáról szóló, még tavaly elfogadott önkormányzati határozatot, anélkül nem lehetséges a továbblépés.

Az ORÖ mindazonáltal igen nehéz anyagi helyzetben van. Hegedüs egyebek mellett arról számolt be, a Híd a munka világába elnevezésű programhoz kapcsolódóan száznegyvenmillió forintot kellett visszafizetniük tavaly, az idén pedig hatvanmillióról már biztosan le kell mondaniuk, mert az átadott szolnoki Dr. Hegedűs T. András iskola esetében visszafizetési kötelezettséget szabtak ki az ORÖ-re, ebből maradt 2016-ra az említett összeg.