Össztüzet zúdítottak a szúnyogokra

Van, ahol füstöléssel gyérítik, máshol tudományosan, génmódosítással küzdenek a sok betegséget terjesztő vérszívók ellen

Forró Péter – 2016.02.09. 01:02 –

A zikavírus keltette pánik miatt már akadnak, akik - oltóanyag híján - a szúnyogok teljes kiirtása mellett kardoskodnak, mondván, a zikaláz terjedésén kívül a malária és a hozzá hasonló betegségek évente több millió ember halálát okozzák. Ám ennek a radikális módszernek is akadnak veszélyei.

füstölés 20160209Ebben a perui temetőben is az ősi módszert, a füstölést vetették be a vírushordozók ellen (Fotó: Reuters - Mariana Bazo)

Mint ahogy lapunk megírta, vészhelyzetet hirdetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a zikavírus miatt. A WHO becslései szerint az idén négymillióra emelkedhet a kórokozó által okozott megbetegedések száma az amerikai kontinensen. Közép-Amerikában egyelőre ősi módszerrel élnek: füstöléssel gyérítik a populá­ciót, Brazíliában például 200 ezer katonát vetettek be a munkára.

Persze van, ahol a tudományt és a fejlett technikát is csatasorba állítják. Egy amerikai kutatócsoport bejelentette: új génmódosítási eljárással állná útját az egyre nagyobb méreteket öltő zikajárványnak. Szerintük ha a gene drive nevű kísérleti módszerrel sikerül egy olyan gént bejuttat­niuk a szúnyogokba, amely a nőstény utódokban sterilitáshoz vezet, akkor rövid időn belül fel lehet számolni a teljes populációt. Anthony James, a Kaliforniai Egyetem kutatója az új eljárás egyik legnagyobb szakértője tavaly már létrehozott olyan egyedeket ezzel a módszerrel, amelyek immunrendszere gátolja a maláriát okozó parazita átadódását a vérszívóknak, ily módon az emberekre veszélytelenné téve azokat.

Vannak olyan országok, így például Ausztrália, ahol – etikai okokból – nem a szúnyogok megölésére törekednek. A tudósok inkább azon dolgoznak, hogy a baktériummal kezelt rovarok ellenállóvá váljanak a Dengue-lázzal szemben.

Persze azon a filozófiai kérdésen túl, hogy az embernek joga van-e önös érdekekből teljesen eltüntetni a földről egy élőlényt, más, praktikusabb megközelítés is létezik. Például ha a szúnyogokat elpusztítanánk, nem venné-e át más rovar ezeknek a betegségeknek a terjesztését? Ennél is lényegesebb, hogyha hiányozna a táplálékláncból a szúnyog, az hogyan hatna a többi élőlény fennmaradására.

Akárhogy is van, ennek az élőlénynek a teljes kipusztítása inkább csak elméleti lehetőség, hiszen hatalmas munka és rengeteg pénz kellene ahhoz, hogy valamennyit eltüntessék.


Óvatosságra intik az amerikai sportolókat

A Dél-Amerikában terjedő zikavírus miatt óvatosságra inti a nyári riói játékokra készülő sportolóit az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága. A szervezet azt ajánlotta az egészségük miatt aggódó versenyzőknek, fontolják meg annak a lehetőségét, hogy nem utaznak el az olimpiára. Donald Anthony, az Egyesült Államok vívószövetségének elnöke azt mondta, az USOC azt tanácsolta, hogy ha a sportolóknak kétségeik támadnak az ötkarikás jelenlétükkel kapcsolatban, akkor ne utazzanak el Rio de Janei­róba. A 2012-es londoni olimpián az amerikaiak nyerték a legtöbb érmet, ezért riói részvételük meghatározó a játékok sikere szempontjából. Ugyanakkor a riói szervezők nyugtatják a résztvevőket, mondván, mivel a játékok augusztusi időpontja a helyi télre esik, a lényegesen szárazabb és hűvösebb időjárás jelentősen csökkenti majd a vírust terjesztő szúnyogok számát. (MH)