Bécs visszakérné Brüsszeltől a menekültekre fordított többletkiadásait

Iszlámellenes tüntetéseket tartottak Calais-ban és Prágában is

MH/MTI – 2016.02.06. 18:07 –

Ausztria különféle kerülőutakon visszakérné az Európai Uniótól az előző évben a menedékkérőkre fordított többletkiadásait, amelyek Hans Jörg Schelling osztrák pénzügyminiszter szerint hatszázmillió eurót tesznek ki - számolt be szombaton a Kurier nevű osztrák lap. Iszlámellenes és idegengyűlölő tüntetésre gyűlt össze körülbelül százötven ember szombaton az észak-franciaországi Calais-ben, a rendőrség azonban beavatkozott, húsz embert őrizetbe vett. Prágában néhány ezer ember az iszlám európai terjedése és a bevándorlás ellen, néhány száz pedig a tolerancia és a menekültek megsegítése, befogadása mellett tüntetett.

A tárcavezető Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének címzett, január 25-én kelt levelében jelölte meg ezt az összeget. Mint írta, Ausztria átlagosan évente harmincötezer menedékkérő ellátásával képes megbirkózni, 2015-ben azonban kilencvenezren adtak be menedékkérelmet az országban, tehát ötvenötezerrel többen az átlagosnál. Amennyiben minden menedékkérő tizenegyezer eurós költséget jelentett az osztrák hatóságoknak, akkor ez összesen valamivel több mint hatszázmillió eurós többletkiadást tett ki.

A Kurier szerint Schelling ismét azt kérte Brüsszeltől, hogy ezt az összeget ne számolják hozzá a megengedett költségvetési deficit mértékéhez. Ezen felül a pénzügyminiszter a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF) forrásainak növelését és egy új elosztási rátát szeretne, amelyben a menekülteket nagy számban felvevő országok, például Ausztria, Németország és Svédország nagyobb súllyal esne latba.

Schelling a menedékkérők miatt keletkezett többletköltségek fedezésére megcsapolná az Európai Szolidaritási Alapot, amely alapesetben a legnagyobb természeti csapások okozta károk enyhítésére szolgál, valamint az EU költségvetéséből fel nem használt pénzösszegeket is a menekülteket nagy számban beengedő államoknak adná. "Ismét világossá kell tenni, hogy egy összeurópai probléma súlyát nem viselheti két-három ország" - írta a Kuriernak címzett közleményében Schelling. 

Az osztrák lap úgy tudja, Schelling javaslatait európai uniós kollégái elé terjeszti a pénzügyminiszterek következő találkozóján.

Calais-ban húsz embert vett őrizetbe a rendőrség

A hatóságok tájékoztatása szerint helyi idő szerint a déli órákban gyűltek össze a város vasútállomása közelében a tüntetők az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű német mozgalom francia csoportjának e napra hirdetett megmozdulására. Tették ezt dacára annak, hogy Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerdán betiltott minden olyan tüntetést, amely megzavarhatja a közrendet Calais-ban, ahol több ezer migráns várakozik a Nagy-Britanniába való illegális átjutásra. E városban az utóbbi időben amúgy is rendszeressé váltak az incidensek a rendfenntartó erők és a kamionokra, illetve kompokra feljutni próbáló migránsok között, így bármilyen utcai megmozdulás csak fokozza a feszültséget.

A szombati tüntetők francia nemzeti lobogót vittek magukkal, és különféle transzparenseket emeltek a magasba olyan feliratokkal, mint "Kifelé a migránsokkal!" vagy "Ez a mi lakhelyünk". 

A rendfenntartó erők érvény akartak szerezni a tiltásnak, ezért távozásra szólították fel az összegyűlteket. Mivel a tömeg nem akart engedelmeskedni, a rendőrök könnygázt vetettek be ellenük, majd húsz embert őrizetbe vettek. 

A belügyminiszter a tiltó rendelet kiadásával egy időben megerősítette, hogy a kormány eltökélt szándéka folytatni a harcot az illegális bevándorlás ellen, s ennek érdekében rendszeresítik az ellenőrzést a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötővárosban.

Prágában az iszlám ellen és mellette is tüntettek

A Hradzsin előtti téren megtartott legnagyobb rendezvényen, amely része volt a német Pegida mozgalom által kezdeményezett európai tüntetéssorozatnak, mintegy három-négyezer személy vett részt, sokan cseh zászlókkal és iszlámellenes, bevándorlás-ellenes feliratokat tartalmazó traszparensekkel. 

Az utcákon nagy számban jelen lévő rendőrség igyekezett a cseh főváros más terein gyülekező, majd onnan a Hradzsin térre igyekvő csoportok, valamint a bevándorlást támogatók csoportjai közti konfliktusokat megakadályozni, de a Hradzsin alatti Kisoldal egyik utcácskájában a két ellenséges csoportosulás néhány tucatnyi tagja mégis összecsapott. A két tüntető csoport tagjai összeverekedtek, üvegekkel és utcakövekkel dobálták egymást, míg a rendőrség szét nem válaszotta őket. A prágai rendőrségi szóvivő szerint hat személyt őrizetbe vettek.

A Hradzsin téri tüntetés vége felé egy résztvevő riasztópisztolyt vett elő és a levegőbe lőtt. A rendőrség azonal elvitte az illetőt.  

A tüntetés szónokai élesen bírálták a kormányt, hogy alábecsüli az ellenőrizetlen migráció következtében kialakult helyzetet és nem foganatosított megfelelő intézkedéseket az ország, a lakosság védelmére. "Az, amit migrációs válságnak neveznek, nem más, mint több százezer fegyvertelen fiatalember beözönlése Európába, akikről semmit sem tudunk. A maguk összességében a fanatikus dzsihádisták tartalékát képezik és hatalmas civilizációs veszélyt jelentenek mindannyiunk számára" - jelentette ki beszédében Martin Konvicka, az Iszlámellenes Blokk vezetője.

Kemény bírálatokat kapott Angela Merkel német kancellár és migrációs politikája is. Az iszlámellenes tüntetők olyan jelszavakat skandáltak, mint "Nem kérünk az iszlámból!", "A nemzet mindenekfelett!" vagy "Nem kell nekünk multikulti!".  

Bevándorlás-ellenes tüntetés volt szombaton a dél-morvaországi Brünnben is, ahol mintegy ötszáz résztvevője volt az akciónak. Incidensekre a kora esti órákig nem került sor.