Az utóbbi években megállt a sertésállomány csökkenése

Fazekas Sándor: Az orosz embargó az egész ágazatra rossz hatással van Európában

MH/MTI – 2016.02.06. 16:28 –

Magyarországon az elmúlt években megállt a sertésállomány csökkenése, s ma már ismét 3,2 millió körüli az állomány - közölte a földművelésügyi miniszter szombaton Derecskén.

Fazekas Sándor a nyolcadik alkalommal megrendezett derecskei disznótor megnyitója után az MTI tudósítójának elmondta: már érzékelhető a sertéshús általános forgalmi adója öt százalékra csökkentésének fogyasztásnövelő hatása. 

A miniszter szerint a korábbi áfa-csökkentés hatásaként az alapanyag-termelés szintjén gyakorlatilag megszűnt a sertéságazatban harminc százalék körülire becsült feketegazdaság, a kedvező tapasztalatok nyomán csökkenhetett ez év január elsejétől huszonhét százalékról minden eddiginél alacsonyabb szintre, ot százalékra a sertés tőkehús általános forgalmi adója is.

Ugyanakkor komoly gond, hogy az egész európai sertéságazat rendkívüli válságban van az orosz embargó miatt - mutatott rá a tárcavezető.

Fazekas Sándor üdvözölte a Debreceni Egyetemen a héten elkezdődött sertéstelep-vezetői képzést. Fontosnak nevezte a tudást az ágazatban, s - mint mondta - ezt a célt szolgálja az agrár szakképzés is.     

A sertésstratégia folytatásához 2016-ra további 1,15 milliárd forintot ítélt meg a magyar kormány - tudatta a földművelésügyi tárca közleménye szombaton.