Elkelhet az MSZP székháza

Botka Lászlót szemelték ki kormányfőjelöltnek

Pindroch Tamás – 2016.02.06. 00:58 –

Az MSZP választmányi elnökét, Botka Lászlót szeretnék megnyerni a szocialisták miniszterelnök-jelöltnek – tudtuk meg. Tóbiás József pártelnök pozíciója az elmúlt hónapokban megerősödött, nem lesz váltás ezen a poszton, viszont az elnökség és a frakcióvezető-helyettesek lecserélődhetnek.
A párt elnökségéből származó értesüléseink szerint, amennyiben Szeged MSZP-s polgármestere, Botka László nem kívánja elvállalni a miniszterelnök-jelöltséget, „külsős”, a többi baloldali-liberális formáció számára is elfogadható kormányfőjelöltben kell a szocialistáknak gondolkodniuk. Botka korábbi döntéseit ismerve azonban ez utóbbival is komolyan kell számolni az MSZP-ben. Arról is beszéltek lapunk forrásai, hogy lenyugodtak a kedélyek a párton belül, már korántsem olyan nagy a felzúdulás Tóbiás József pártelnökkel szemben, mint tavaly novemberben, az utolsó kongresszusuk előtt. Ebben közrejátszott, hogy az MSZP egyes közvélemény-kutatói mérések alapján beérte a Jobbikot. Emellett nincs is olyan politikus, aki teljes felelősséggel el merné vállalni a pozíciót.

Tóbiás forrásaink szerint nem várt helyről, a G. Fodor Gábor főszerkesztette, kormánypárti 888.hu-tól kapott óriási támogatást a családját lejárató cikkel. „Nem ismerik az MSZP-s aranyszabályt: támadás esetén összezárunk. Tehát ez erősítette Tóbiás elnöki pozícióját, mondván, akit így támadnak, abban veszélyt látnak” – magyarázta az egyik elnökségi tag. Azt is megtudtuk, bizonyosan nem lesz változás a május végi, június eleji tisztújítás után a párt elnöki posztján, most biztosnak tűnik Tóbiás újrázása. Ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy a mostani elnökségi tagok és a frakcióvezető-helyettesek is helyükön maradnak – jegyezte meg.

Értesüléseink szerint újabb komoly érdeklődő jelentkezett a Jókai utcai MSZP-központ megvételére. Forrásaink egyelőre nem kívánták elárulni, ki lehet a potenciális vevő. A szocialisták viszont bíznak abban, hogy a közeljövőben a növekvő belvárosi ingatlanárak miatt magasabb áron tudnak túladni a VI. kerületi épületen. Ismeretes, a párt a még Gyurcsány Ferenc pártelnöksége idején vásárolt ingatlan devizahitelének és a sorozatosan rossz választási eredményeinek köszönheti, hogy csődközeli pénzügyi helyzetbe került. MSZP-s vezetők arról is beszéltek lapunknak, fontosnak tartják, hogy jól szerepeljen a salgótarjáni időközi polgármester-választáson jelöltjük, mert az országosan nagyon rossz üzenet lenne, ha egy 2014-ben elnyert pozíciót bukna a szocialista párt.