Minden eddiginél több energiát termelt Paks

A hazai áramellátás 52,7 százalékát adta az atomerőmű, amely biztonságban és hatékonyságban is rekordot döntött tavaly

Nagy Kristóf – 2016.02.06. 00:43 –

A biztonság fenntartása, növelése, valamint a környezetbarát és gazdaságos üzemeltetés folytatása az idei célkitűzés a paksi atomerőmű üzemeltetésében. A létesítmény tavaly minden eddigi energiatermelési rekordot megdöntött.

Paks 20160206Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója, Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatója és Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója (Fotó: Nagy Balázs)

Regionális szinten is egyedülálló a nukleáris energia hazai elfogadottsága, mivel nem bocsát ki szén-dioxidot, ezzel pedig segíti a párizsi klímacsúcson elfogadott célok megvalósítását – hangsúlyozta tegnap Csiba Tibor, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az előnyök között említette, hogy hosszú távon garantálja az energiabiztonságot, emellett a legolcsóbb áramtermelő egységünk.

Növelte villamos energia termelését tavaly a paksi atomerőmű, ezzel a négy blokk megdöntötte minden eddigi rekordját, 15 834 gigawatt órás termelésével – ismertette Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. Ez a mennyiség a teljes magyar villamosenergia-szükséglet 36,2 százalékát tette ki, a teljes hazai energiatermelésnek pedig az 52,7 százalékát adta. A paksi reaktorok mellett a hazai energia előállítás 19,9 százalékát fedeztük szénnel és lignittel, 17,4 százalékát szénhidrogénekkel, tíz százalékát pedig megújuló energiaforrásokkal.

Az idén már az új, tizenöt hónapos üzemeltetési ciklussal működik a létesítmény. Ennek előnye, hogy a reaktorok szétszerelésére az eddigi tizenegy hónapnyi helyett tizennégy hónapnyi üzemelés után kerül sor.

A paksi atomerőmű világviszonylatban is a legbiztonságosabb nukleáris létesítménynek minősül, ezt bizonyítja, hogy az úgynevezett biztonsági kultúra index az elmúlt két évben tíz százalékkal 84 százalékra nőtt. Tavaly sem történt olyan esemény, amely elérte volna a nemzetközi besorolás szerinti biztonsági eseményt. Az atomerőmű teljesítmény-kihasználása 90,4 százalékos volt, ezzel pedig dobogós helyen állunk a hasonló nukleáris blokkok rangsorában – emelte ki a vezérigazgató. A teljesítmény-kihasználás ezen foka, valamint a termelési rekord jelentős gazdasági haszonnal is jár: több mint négymilliárd forinttal magasabb lesz az adózás előtti eredmény a korábban tervezettnél.

Az idén az előbb említett tizenöt hónapos üzemeltetési ciklus bevezetése mellett jelentős esemény lesz az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetségének februári vizsgálata. Folytatódik emellett a fukusimai atomerőmű balesete után megkezdett, biztonsági felülvizsgálat által leírt intézkedések megvalósítása, amely 2018-ban fejeződik be. Célkitűzés lesz az idén is a biztonság és a hatékonyság további növelése, a gazdaságos és környezetkímélő üzemeltetés.


Új szolgáltatóhoz kerültek a fogyasztók

A kijelölt szolgáltatók látják el az Energetikai Központ Zrt. korábbi fogyasztóit január 26-tól, a szolgáltatóváltásra egy héttel a tervezett időpont előtt került sor – közölte az MTI. Levélben tájékoztatják az új szolgáltatók a váltással kapcsolatos tudnivalókról az ügyfeleket, akik dönthetnek arról, hogy maradnak-e a kijelölt szolgáltatónál.