Kiemelkedő a járműgyártás szerepe

Azok az országok vészelték át a válságot, ahol tényleges termelés zajlik

Putsay Gábor – 2016.02.06. 00:42 –

Az évtized végére harminc százalékra emelkedhet az ipar részaránya a bruttó hazai terméken belül (GDP), amennyiben a mostanihoz hasonló lesz továbbra is a növekedés üteme.

8 20160206

A tavalyi évhez hasonlóan, várhatóan az idén is 7,5–8 százalékkal bővül az ipari termelés – mondta tegnap Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait elemezve. Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2015-ben a termelés 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben.

A helyettes államtitkár közölte: amennyiben az ipar ezt az éves növekedési ütemet tartani tudja, sikerül elérni a kormány által kitűzött célt, miszerint 2020-ra harminc százalékra emelkedik az ipari termelés részaránya a magyar GDP-ben. Az ipar jelenleg a bruttó hazai termék huszonnégy százalékát adja. Lenner Áron Márk kiemelte: a részarány emelése azért is fontos, mert azok az országok tudták átvészelni sokkal kisebb károkkal a gazdasági válságot, ahol tényleges termelői tevékenység folyt, és nem csak a szolgáltatási szektor jelentett bevételt az ország számára. Az NGM elemzői szerint továbbra is a járműipar és annak teljes beszállítói lánca húzza az ipart, ehhez zárkózott fel decemberben az elektronikai és a fémipar – közölte Lenner Áron Márk.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor a távirati irodával közölte: az ipari termelés tavaly lépte túl a válság előtti szintet, minden hónapban nőtt, a nyers és a munkanappal kiigazított adatok szerint egyaránt. Elmondta: az adatok szerint tavaly a negyedik negyedévben összességében magasabb volt az ipari termelés a harmadik negyedévinél, másrészt a megelőző év negyedik negyedévénél is, amikor visszaesett a termelés. Továbbra is elsősorban a járműgyártás, azon belül is az export az ipari termelés növekedésének fő hajtóereje, de a feldolgozóipar szinte minden ágazata jól teljesített.


Jelentős tartalékok

Az Erste Bank elemzőinek a véleménye szerint tavaly egész évben robusztus volt az ipari termelés. Az autóipar jelentős szerepe az idén is megmarad, és a bővülés tovább folytatódik a járműgyártás és így az ipar esetében is. Közölték: számítani lehet lassulásra, amit részben a tavalyi magas bázis okoz. Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője közölte: a tavalyi 7,5 százalék után az idei évben 5,5-re lassulhat az ipari termelés, mivel a hazai autógyárak (a Suzuki kivételével) elérték a teljes kapacitásukat, azonban több ágazatban még a kapacitások további felfutására lehet számítani. Biztatóak ugyanakkor az európai januári autóeladások. (PGI)