Elkezdik a budavári felújítást

Felépül a lovarda, a főőrség és a Szent István terem

Kocsis Katica – 2016.02.06. 00:31 –

Még ebben a kormányzati ciklusban újjáépül a budavári lovarda, a Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső, s a tervek szerint 2018-ig rekonstruálják a palota Szent István termét is – számolt be az Országgyűlés kulturális bizottságának pénteki ülésén L. Simon László a távirati iroda közlése szerint.

Az államtitkár elmondta: a Budavári Palota jelenleg nem látható középkori emlékeit szeretnék feltárni, és egy földalatti múzeumban bemutatni. A palotát most elfoglaló Magyar Nemzeti Galéria (MNG), a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) alapterületének mindössze harmincnégy százaléka látogatható, ezt az arányt az MNG és az OSZK kiköltözésével legalább kétszeresére kell emelni, így a látogatottság is drasztikusan növekedne – jegyezte meg. L. Simon László beszámolója szerint a Nemzeti Hauszmann-terv keretében először a Csikós-udvart és a lovardát állítják helyre, alattuk pedig áprilisra elkészül egy új mélygarázs. Ezek fölött épül újjá az 1972-ben lebontott Főőrségi épület, míg a Stöckl-lépcső és egy rejtett mozgólépcső a gyalogos közlekedést biztosítja majd. Hamarosan elindul a palota Szent István termének helyreállítása, és új mélygarázs épül a Halászbástya alatt is. A projekt célja tehát a várfalak felújítása, az akadálymentesítés, a várkertek revitalizációja és a közlekedési infrastruktúra újragondolása is.

A budai Vár teljes rekonstrukciójának költsége nem pontosan felmérhető, de már kormánydöntés született arról, hogy 1,5 milliárd forintot szánnak az előkészítésre, 2 milliárdból építik vissza a lovardát, 3,6 milliárdból a Főőrségi épületet és a Stöckl-lépcsőt, valamint 3,4 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Hauszmann-terv végrehajtására. További 1,5 milliárdba kerül a lovarda alatti mélygarázs építése, 317 millió forintba a BTM kiköltöztetése. Párhuzamosan zajlik az egykori karmelita kolostor rekonstrukciója, mintegy 5 milliárd forintból.