Továbbra is elsöprő a Fidesz–KDNP előnye a pártversenyben

Medián: nőtt a kormánnyal elégedettek aránya

Baranya Róbert – 2016.02.05. 01:14 –

Őrzi előnyét a pártok támogatottsági versenyében a Fidesz, amelyre a biztos pártválasztók több mint fele adná a voksát – derül ki a Medián legújabb kutatásából.

2 20160205

A napokban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási felmérésekhez hasonlóan a Medián is változatlan Fidesz-vezetést mért januárban. A közzétett adatok szerint a kormánypárt támogatottsága a két hónappal korábbi szinten, 34 százalékon áll a teljes népesség körében, míg a biztos szavazók közül a kormánypártot 53 százalék támogatja. A második erő továbbra is a Jobbik, amely a teljes népesség körében tizennégy százalékon áll. Ezzel nagyjából másfélszer annyi szimpatizánssal számolhat, mint az MSZP, amely a novemberben mért szintről két százalékpontot növekedett, így most a választók kilenc százalékának támogatására számíthat. A biztos szavazók körében a Jobbik tizenkilenc, a szocialisták tizenöt százalékon állnak. Eközben a DK népszerűsége visszaállt a szeptemberi négy százalékra, miután a novemberben mért két százalékpontos erősödést ugyanekkora visszaesés követte. Az LMP-re a teljes népesség három, az Együttre kettő, a Munkáspártra, a PM-re és a Kétfarkú Kutya Pártra egy százaléka szavazna.

Az utóbbi évek ingadozásai után a kormány teljesítményének megítélése most szinte pontosan ugyanazon a szinten áll, mint két évvel ezelőtt: 43 százalék vélekedik úgy, hogy a kabinet jó munkát végez. Az általános közhangulat is a két évvel ezelőtti szinthez hasonlítható: az emberek 39 százaléka szerint jó irányba, 54 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon. A Medián felmérése szerint azonban erős a megosztottság: míg a fideszesek 86 százaléka optimista, a más pártot támogatók 87 százaléka, a pártpreferencia nélküliek kétharmada borúlátó.