Speciális tudás a biztonságunkért

Ezerkétszáz fős, különleges katonai ezredet avattak a szolnoki bázison

Lázin Miklós András – 2016.02.05. 01:13 –

A nemzetközi példák és visszajelzések szerint a magyar katonák a legjobbak között vannak, ha nem a legjobbak, a terrorizmus elleni küzdelemben nagy erőt jelent a különleges műveleti képesség – hangoztatta Szolnokon Simicskó István honvédelmi miniszter.
A magyar emberek biztonságát jelentős mértékben garantálja a különleges műveleti erők katonáinak speciális tudása és felkészültsége – erről beszélt tegnap Simicskó István Szolnokon. A tárcavezető a Magyar Honvédség 2. Különleges Rendeltetésű Ezred (KRE) megalakításáról szóló tájékoztatón – az MTI beszámolója szerint – emlékeztetett, katonáink hazánkon kívül nemzetközi missziókban is bizonyították legmagasabb szintű ismereteiket. Az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopterbázison tartott rendezvényen Simicskó István aláhúzta, a nemzetközi példák, visszajelzések szerint a magyarok a legjobbak között vannak, ha nem a legjobbak.

Benkő Tibor, a honvéd vezérkar főnöke egyebek mellett arról beszélt, az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj és az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj bázisán jött létre a KRE. A két zászlóalj 1993 óta működik együtt, mások mellett az ideiglenes biztonsági határzár építésében is közösen dolgoztak. Hozzátette, munkájukat hazai és nemzetközi szinten is elismerik. Példaként említette, hogy néhány évvel ezelőtt az Európában állomásozó amerikai különleges műveleti erők parancsnoka Szolnokra utazott, hogy köszönetét fejezze ki és átadja kitüntetését a magyar különleges művelet katonáinak, akik egy harci feladat közben amerikai katonák életét mentették meg. Kiderült, az alakulatba zömében katonaviselt emberek jelentkeznek, de csak a pályázók tizenöt-húsz százaléka lesz alkalmas a szolgálatra. A KRE létszámát mintegy ezerkétszáz főben határozták meg.