Online elérhető értékpapírszámlák

A jegybank ellenőrzési tevékenységét nagyban segíti az új szolgáltatás

Horváth Éva – 2016.02.05. 00:58 –

Jövő péntektől a befektetési szolgáltatók ügyfelei a Magyar Nemzeti Bank elektronikus felületén kérdezhetik le anonim módon az értékpapír- és ügyfélszámlájuk egyenlegét.

A február elejétől működő adatszolgáltatással lehetetlenné válik, hogy a befektetési szolgáltató ne szerepeltesse az ügyfeleket a rendszerében, ahogy a tavalyi brókerbotrányok során történt – mutatott rá tegnap Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke az új szolgáltatásra annak bemutatóján.  Az új alkalmazás tehát alapvetően egy ellenőrzési eszköz, amellyel az ügyfél anonim módon össze tudja vetni a szolgáltatójától kapott és az MNB felületén szereplő adatokat, és a jegybank is célzottan ellenőrizheti az állomány összetételét. A rendszer annál hatékonyabb, minél többen kérdezik le az adataikat.

Az értékpapír- és ügyfélszámlát vezető befektetési szolgáltatóknak a tárgyhónapot követő ötödik munkanapig át kell adniuk az ügyfeleik értékpapír- és pénzegyenlegeire vonatkozó anonim adataikat az MNB részére. Ezeket a számlatulajdonosok legkésőbb az átadást követő ötödik munkanaptól, a következő havi egyenleg adatainak feltöltéséig, de legkésőbb a következő hó tizedik munkanapjáig a jegybank honlapján ellenőrizni tudják. (https://eszlaweb.mnb.hu, „Értékpapírszámla-lekérdező alkalmazás” – ÉSZLA).

Szeniczey Gergő, az MNB igazgatója jelezte: az alkalmazás pillanatnyilag csaknem kétmillió számla adatait tartalmazza. Az azonosítót a befektetési szolgáltatók küldik az ügyfélnek. Az ÉSZLA-val kapcsolatos technikai segítségnyújtást hétköznap 8–20 óráig a 06-1-550-1826-os telefonszámon vagy az eszla@1818.hu e-postacímen a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala végzi.

Ugyancsak Windisch Lászlót idézte tegnap a Reuters, ahol a felügyeleti alelnök azt mondta: a forintra nehezedő felértékelődési nyomás nem indította be a vészcsengőt a jegybanknál. Ez alapján, úgy tűnik, az MNB nem kíván újra a kamatcsökkentés útjára lépni.