Moszkva óva inti Kim Dzsong Unt a tervezett rakétakísérlettől

A lépés növelné a feszültséget „Északkelet-Ázsiában”

MH/MTI – 2016.02.04. 12:32 –

Moszkva határozottan felszólította Észak-Koreát, hogy ne hajtsa végre a februárra tervezett kísérletét hordozórakétájával, mert az további feszültséget kelthet Északkelet-Ázsiában - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint Igor Morgulov orosz külügyminiszter-helyettes fogadta Észak-Korea moszkvai nagykövetét, akinek Kim Dzsong Un államfőnek szóló üzenetet adott át. Ebben Moszkva mélységes aggodalmát fejezte ki az észak-koreai rakétakísérlettel kapcsolatban. Egyben nyomatékosan felszólította Phenjant, hogy tartózkodjon az olyan cselekedetektől, amelyekkel további feszültséget kelthet az északkelet-ázsiai régióban. Tartsa egyben tiszteletben az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait, térjen vissza a nukleáris programjáról és a Koreai-félsziget más problémáiról folytatott tárgyalásokra.

Észak-Korea kedden arról tájékoztatta az ENSZ két szakosított szervét, hogy műholdat készül felbocsátani február 8. és 25. között.

Phenjan legutóbb 2012 decemberében hajtott végre - állítása szerint - műholdfellövést. Amerikai és dél-koreai katonai szakértők szerint viszont az észak-koreai tesztek célja nem műholdak Föld körüli pályára állítása, hanem a hasznos terhet szállító, nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták tesztelése.

Az újabb rakétakísérlet hírét aggodalommal fogadták az Észak-Koreával szomszédos országok