Több diák tervez munkavállalást

Nő az önköltséges képzésre jelentkezők száma, sokan a szüleikre építenek

Korompay Csilla – 2016.02.04. 05:16 –

A felsőoktatásba jelentkezők többsége számára a képzési terület elismertsége a legfontosabb, másodsorban a megszerezhető diploma munkaerő-piaci „súlya” számít, harmadsorban pedig az intézmény hírneve. Legkevésbé a szülők és a tanárok véleményét veszik figyelembe.

A felvételiző diákok csaknem fele (47 százaléka) szeretne külföldön is tanulni, és tavalyhoz képest a duplájára nőtt azok száma, akik a teljes képzést külföldön végeznék el, vagy részképzéssel (például ösztöndíjjal) utaznának külföldre a Budapesti Gazdasági Egyetem kutatása alapján. Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon végzett felmérés szerint tovább csökkent azoknak a diákoknak az aránya, akik állami ösztöndíjas képzésre szeretnének jelentkezni – ez az arány 2013-ban még nyolcvanhét százalék volt, tavaly már csak hetvenöt, idén pedig hetvenkét százalék. Az önköltséges képzésre jelentkezők tavaly még elsősorban a szülők segítségére támaszkodtak volna tanulmányaik finanszírozásában, az idén már ugyanolyan mértékben (33 százalék) jelölték meg a tanulás melletti munkavállalást. Diákhitelben továbbra is csak a megkérdezettek tizede gondolkodik, és tizenöt százalékuk reméli azt, hogy jó tanulmányi eredményei miatt az első félévet követően átsorolhat állami ösztöndíjas képzésre.

A felvételizők több mint fele számára a képzési terület elismertsége számít leginkább döntése meghozatalában (54 százalék), másodsorban a megszerezhető diploma munkaerő-piaci elismertsége (36 százalék), harmadsorban pedig az intézmény hírneve (33 százalék). Kisebb mértékben játszik szerepet az intézmény földrajzi elhelyezkedése (22 százalék) és a szülők, barátok véleménye (18 százalék). Legkevésbé a felsőoktatással kapcsolatos elemzések és statisztikák, a diákok középiskolai tanárainak javaslatai, továbbá a reklámokban, hirdetésekben hallottak befolyásolják a felvételizőket.

A tavalyi évhez képest az idén tovább nőtt a bizonytalankodók száma: a válaszadók harmincnyolc százaléka néhány héttel a jelentkezési határidő előtt még nem is döntött arról, hova felvételizik, harminckét százalékuk pedig csak nemrég jutott elhatározásra. Tudatosnak alig tizennégy százalék nevezhető: ők azok, akik már egy éve tudják, hova adják be a jelentkezésüket.