Érvénytelen lett a Kúria egyik korábbi döntése

Horváth Éva – 2016.02.04. 02:31 –

Az Alkotmánybíróság (AB) visszaható hatállyal megsemmisítette a Kúria egyik, adóügyekkel kapcsolatos közigazgatási jogegységi döntését, valamint elrendelte az annak alapján jogerősen lezárt büntetőeljárások felülvizsgálatát.

 Az AB szerint a kifogásolt jogegységi döntés sértette a hatalommegosztás és a jogbiztonság alkotmányos elvét – közölte tegnap a távirati iroda az AB honlapján közzétett határozat alapján. Az AB által alaptörvény-ellenesnek talált közigazgatási jogegységi döntést a Kúria 2013-ban hozta meg, és a személyi jövedelemadóról szóló törvény 2011-es módosítása előtti, ingóságok átruházásából származó jövedelem utáni adózás egységes értelmezéséről szólt. Az indítványozó másodfokú bíró által vizsgált konkrét ügyben a vádlottat első fokon költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt két év letöltendő börtönre ítélték.

A vádlott maga és mások nevében fémhulladékokat értékesített 2008 és 2011 között, ám adót (áfa, szja, eho) nem fizetett a tevékenysége után. Emiatt az állami költségvetést csaknem harmincmillió forint vagyoni hátrány érte. A vita lényege az, hogy mikor számít az ingóságértékesítés üzletszerűnek, mert ez nagyban befolyásolja a megfizetendő közterhek fajtáit és mértékét, így azt is, hogy a vádlott mekkora összegre követhetett el költségvetési csalást. Az AB szerint a Kúria a jogegységi határozat megalkotásakor túllépte a kereteit, megsértve az alaptörvényt. Az indítványozó másodfokú büntetőbíró szerint az ügyben alkalmazandó jogegységi határozat sérti a jogbiztonság és a hatalommegosztás alaptörvényben rögzített elvét is, hiszen a Kúria nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó.