Közepes keresletre számítanak tavasszal a vetőmagpiacon

A tonnánkénti ár nettó 97 ezer forint lesz az idén

Nagy Kristóf – 2016.02.04. 02:13 –

A fémzárolt vetőmagok használatát támogatja a Vetőmagszövetség, amely a vidékfejlesztési program agrárkörnyezet-gazdálkodási kifizetéseinek szempontjából is fontos. A szervezet nettó 97 ezer forintban határozta meg tonnánként a tavaszi kalászosok idei árait. A szójatermelés várhatóan visszaesik.

Nincsenek raktáron jelentős készletek a tavaszi kalászos növények vetőmagjaiból, azonban az értékesítők így is közepes keresletre számítanak – mondta Takács Géza, a Vetőmagszövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a szervezet közleménye szerint. A tavaszi kalászosok tájékoztató árát a szakmai szereplőkkel közösen nettó 97 ezer forintban határozták meg, amely zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő. Fontos, hogy érdemi minőségi problémákkal nem kell számolniuk a gazdálkodóknak. Az elnök emlékeztetett: a vidékfejlesztési programból finanszírozott agrárkörnyezet-gazdálkodási kifizetés szabályrendszerébe a horizontális szántó tematikus előíráscsoport választható előírásaként bekerült a fémzárolt vetőmag felhasználásának támogatása, amely pozitív hatással lehet a tavaszi kalászos vetőmagok keresletére. A fémzárolt, minősített vetőmag felhasználásának növelése fontos célkitűzés.

A szójatermelés valamelyest csökkenhet az idén, mivel tavaly részben az időjárás, részben a tapasztalatok hiánya miatt csökkent a termelés színvonala. A termőterület azonban több mint kétszeresére, 77 ezer hektárra emelkedett, amelynek részben az az oka, hogy 2020-ig a GMO-mentes szója termesztését hektáronként hatvanezer forinttal támogatja a kormány, részben pedig az, hogy az unió kötelezővé tette a zöldítést, amelyet szójatermesztéssel is meg lehet valósítani.

Az elmúlt években a tavaszi árpa és zab vetőmagjának értékesítési átlagára hullámzott. Míg a tavaszi árpa tonnája 2010-ben 67 ezer forintba került, addig 2013-ban ezért a mennyiségért már majdnem a dupláját fizették ki, az elmúlt évben pedig 93 ezer forintot fizettek érte.


Folytatódott a gabonaárak csökkenése

Magyarországon és Európában is folytatódott az év elején a gabonaárak csökkenése – közölte a Magro.hu online piactér. A magyar árutőzsde lekövette az európai folyamatokat. Minimális forgalom mellett a 47 490 forintos nyitó árról 44 900 forintig, tehát 5,5 százalékot csökkent a kukorica fronthavi jegyzése. A fizikai piac minimálisan követte a tőzsdei mozgásokat, mivel januárban nem voltak jelentős árváltozások.
A kukorica tonnánkénti átlagára továbbra is 44 ezer forint körül alakul.