Kalapács alatt a csaló Madoff mesés értékei

Csibra Tibor – 2016.02.04. 01:29 –

Árverésen értékesítik az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb csalássorozát elkövető, jelenleg százötven éves börtönbüntetését töltő egykori befektető, Bernard Madoff és felesége ékszereit, közöttük egy gyémántokkal kirakott teniszkarkötőt.

A büntetőeljárásban a házaspártól elkobzott számos értékre keddtől licitálhatnak az érdeklődők, egyebek mellett alapács alá kerül az említett karkötőn kívül egy arany pénzcsipesz és két Patek Philippe karóra is.
A két hétig tartó aukció bevételét annak az áldozatokat kárpótló alapnak juttatják, amelyet a Madoff-ügy kárvallottjai számára hoztak létre.

Madoff hét esztendeje ismerte el bűnösségét a több évtizedig működtetett és az általa becsapott befektetőket tizenhétmilliárd dollárral megkárosító piramisjáték létrehozásában.

A vizsgálat adatai szerint a hatóságok a hosszú idő ellenére sem vették észre, hogy Madoff mindig az új befektetőktől kapott pénzekből fizetett ki profitot a régebbi ügyfeleinek. A karórákra egyenként több mint huszonegyezer, a pénzcsipeszre azonban már 380 dollártól lehet licitálni. Az árveréseket Texas államban tartják, de az eseményeket az interneten is nyomon követhetik az érdeklődők.

A család értékeiből az amerikai hatóságok már korábban is több tételt eladtak, amelyek több millió dolláros bevételt hoztak. Az érdeklődők vegyes összetételét jelzi, hogy Madoff vagyont érő, 10,5 karátos gyémántgyűrűjét éppúgy megvásárolták, mint az egyik alsónadrágját, utóbbiért egy gyűjtő kétszáz dollárt adott.