Szijjártó Péter: A külpolitika fókuszában állnak továbbra is a magyar-lengyel kapcsolatok

Lengyel külügyér: Európának valódi kérdésekkel kellene foglalkoznia +VIDEÓ

MH/MTI – 2016.02.03. 13:32 –

A magyar-lengyel és a visegrádi együttműködés mindig is a magyar külpolitika fókuszában volt, és ez így lesz a jövőben is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

magyar-horvát leadSzijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Witold Waszczykowski lengyel külügyminisztert. MTI Fotó: Illyés Tibor

A tárcavezető kiemelte: Lengyelországgal szemben elfogadhatatlan támadás indult meg Európában, de a lengyel népnek és Lengyelországnak jár a tisztelet. Minden európai intézménynek, tisztségviselőnek, országnak és politikusnak tiszteletben kell tartania a lengyel nép döntését, hogy demokratikus választáson úgy határozott, a jelenlegi kormányt bízza meg, és ezt mindenkinek el kell fogadnia - jelentette ki.

Szijjártó Péter kifejtette: a visegrádi együttműködés további erősítése stratégiai fontosságú Magyarországnak, hiszen a V4 nélkül gyengébbek lennénk, e nélkül sok sikert nem értek volna el a múltban az EU-keretek között. De nem tragédia, ha bizonyos kérdésekben különböző megközelítést alkalmazunk - tette hozzá.

Közölte: a magyar kormány azért is fontosnak tartja a V4 erősítését, mert az elkövetkező időben is a közép-európai térség lesz az európai növekedés motorja, az elérhető gazdasági sikerek és a politikai együttműködés pedig jelentősen növeli a régió súlyát és erejét Európában. Mint mondta, lengyel kollégájával egyetértettek abban, hogy erős Európára van szükség, de ez nem lehetséges erős tagállamok nélkül.

A miniszter arról is beszélt, hogy a két országot sok biztonságpolitikai, gazdasági és energetikai érdek is összeköti. Tavaly minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmi értékét érték el, és az Eximbank 492 millió eurós hitelkerettel segíti a magyar és lengyel vállalatok együttműködését. Emellett a tárcavezető kiemelte az észak-déli irányú infrastruktúra jelentőségét, továbbá azt, hogy a Mol szerepe a lengyel energetikai piacon remélhetőleg még szorosabbra fűzi a gazdasági együttműködést a két ország között.

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország hálás Lengyelországnak, hogy segítséget adott a legnehezebb időkben az ország és a schengeni övezet határának megvédéséhez. A külső schengeni határral rendelkező országok közül csak Magyarország felelt meg teljes mértékben az előírásoknak, és ehhez szükség volt visegrádi keretekben Lengyelország segítségére is - emlékeztetett.

A miniszter ismét hangsúlyozta a macedón-bolgár védvonal jelentőségét, és a különbségtétel fontosságát a menekültek és a gazdasági bevándorlók között. Azt is közölte, hogy Magyarország a józan ésszel ellentétesnek, végrehajthatatlannak tartja a kvótarendszert, és végigviszi az eljárást az Európai Bíróság előtt.

„A valódi problémákkal kellene foglalkozni”

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter üdvözölte, hogy Magyarország szolidaritásáról biztosította országát, egyúttal hangsúlyozta: Európának nem marginális kérdésekkel kellene foglalkoznia, hanem a valódi problémákkal.

A lengyel miniszter méltatta a magyar és a lengyel nép barátságát, a V4 jelentőségét és a sikeres gazdasági, energetikai projekteket. Úgy vélte, el kell érni, hogy Európának ez a része ne periféria legyen, hanem valódi központ Nyugat és Kelet között, és egyenlő súllyal emelhessenek szót Európában. Kiemelte a 8 milliárd euró értékű magyar-lengyel kereskedelmi forgalmat, és sürgette a kereskedelmi, gazdasági és infrastrukturális kapcsolatok szorosabbra fűzését.

Witold Waszczykowski kijelentette: eddig még nem voltak olyan ügy, amely szétválasztaná a két országot, mindenben egyetértenek vagy nagyon hasonló nézeteket vallanak, hasonló megoldási javaslataik vannak a problémákra.

Lengyelország is úgy látja, hogy a migrációs válságot a gyökerénél és nem Európában kell megoldani - magyarázta.

A lengyel külügyminiszter megjegyezte: budapesti látogatása alkalmával a lengyel kormányfő jövő heti magyarországi útját is előkészítik.

Witold Waszczykowski kérdésre válaszolva arra is kitért az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által bejelentett javaslatokkal kapcsolatban, fontos, hogy akik már megkapták a szociális juttatásokat, ne veszítsék el azokat, vagyis csak a jövőbeli munkavállalókra vonatkozzanak a szabályok. A szabályok között vannak, amelyek kifejezetten kedvezőek, de pontosan végig kell tanulmányozni a javaslatcsomagot - vélekedett.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban elmondta: fontos, hogy lehetőség szerint legyen V4-es álláspont az ügyben, és erre jó esély van. Az EU érdeke, hogy Nagy-Britannia az unió része maradjon - tette hozzá.

„Tarthatatlan, hogy a NATO keleti határa rosszabbul védett”

Witold Waszczykowski kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a NATO keleti határa rosszabbul védett, mint a nyugati, ami tarthatatlan. A keleti határokon túl nem látni az orosz-ukrán konfliktus végét, ezért itt meg kell erősíteni a NATO-határokat - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kérdésre közölte: Magyarország egyelőre semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott, hogy NATO-csapatokat vagy amerikai hadfelszerelést állomásoztassanak itt. A NATO-t jelenleg délről és keletről is érik kihívásokat, és minden eddiginél nagyobb erőfeszítéseket kell tennie, hogy ezeknek megfeleljen - tette hozzá.

Azt is elmondta, Közép-Európa érdeke, hogy Schengen fennmaradjon, mert ha nem élné túl a jelenlegi válságot, az felmérhetetlen károkat okozna a térségnek. Ezért a közép-európai országok megvédik a határaikat és ebben segítenek egymásnak - közölte.